Skaters in actie tegen grindtegels op nieuwe Spuiplein Den Haag

Jongeren op het Spuiplein, beeld ter illustratie
Jongeren op het Spuiplein, beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Iedereen die weleens het centrum van Den Haag bezoekt, kent ze: de skaters die al jaren hun stunts laten zien op het Spuiplein. De gladde natuurstenen tegels zijn voor hen ideaal, maar de herinrichting van het Spuiplein dreigt nu hun plezier te verzieken: het gladde natuursteen wordt vervangen door grindtegels. 'Je weet wel, van die steentjes waar je wielen achter blijven hangen', schrijven ze op Instagram.
En nu willen de skaters volgende week zaterdag een protest houden tegen de verbouwing van het Spuiplein. Dat meldt Skatepark Sweatshop op Instagram. 'Sinds de oplevering eind jaren negentig is het Spuiplein, met de natuursteen ondergrond, ons tweede huis geworden’, schrijft het skatepark onder de Instagram-post. ‘Het is dé plek waar we elkaar ontmoetten, skaten, nieuwe vrienden maken, nieuwe culturen leren kennen en waar generaties zijn opgegroeid.’
Nachtburgemeester Pat Smith vindt ook dat de skateplek niet onderschat moet worden. ‘Het is een hele belangrijke plek, die veel mensen bij elkaar brengt en onze stad daarmee rijker maakt. Als het dus zo is dat deze plek en zijn functie verdwijnt, maakt dat onze stad armer’, schrijft hij op Facebook.

Steun van politiek

Toch zijn de skaters wel betrokken bij de plannen voor het Spuiplein, want de gemeente weet dat het plein belangrijk is voor de skaters, schrijft mediapartner Den Haag FM. En toch blijken er nu dus grindtegels gepland op het Spuiplein ondanks steun voor de skaters van GroenLinks raadslid Mariëlle Vavier. In april zei ze tegen Den Haag FM: 'Als je bijvoorbeeld kijkt naar het voorontwerp, dan zie je stenen op de vloer waar je helemaal niet lekker op kunt skaten, dus ik wil bereiken dat skaters daarover mee kunnen praten'.
Wat de skaters precies gaan doen bij hun actie 'Save Spui' is nog even onduidelijk. De actie vindt zaterdag 29 mei plaats om 14.00 uur.