Hagenaar (47) aangehouden voor doodsbedreigingen tegen Jaap van Dissel

RIVM-directeur Jaap van Dissel
RIVM-directeur Jaap van Dissel © ANP
DEN HAAG - Een 47-jarige Hagenaar is door de politie opgepakt voor het bedreigen van Jaap van Dissel. De verdachte riep dat de RIVM-directeur begraven moest worden. Volgens het Openbaar Ministerie is dit een doodsbedreiging.
De Hagenaar werd donderdag tegelijk aangehouden met een 33-jarige man uit Enschede. Ook hij wordt verdacht van het bedreigen van Van Dissel. Beide verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven langer in voorarrest zitten.
Van Dissel is een doelwit voor complotdenkers en mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. Zo wordt de begraafplaats in Bodegraven overspoeld door mensen die beweren dat Van Dissel twee van de kinderen die er begraven liggen heeft vermoord. De gemeente heeft al aangegeven juridische stappen te nemen als de laster niet stopt.

'Wij staan klaar'

Het OM gaat beide mannen ook vervolgen. De 47-jarige Hagenaar zal zich al op 2 juni voor de politierechter moeten verantwoorden. Volgens het OM heeft hij op internet gedreigd met een geweldsmisdrijf. Ook stond de verdachte bij de ingang van de rechtbank toen twee andere verdachten terechtstonden voor hun bedreigingen aan het adres van Van Dissel. Daar riep de Hagenaar dat de RIVM-directeur begraven moest worden: 'Van Dissel, wij staan klaar', was zijn oproep.
Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er nog meer mensen zullen worden aangehouden vanwege de bedreigingen aan het adres van Van Dissel en het oproepen tot geweld.