Twee dodelijke ongelukken in jaar tijd, gemeente Den Haag maakt kruising fietsveiliger

© Regio15
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de kruising van de Stadhouderslaan met de Groot Hertoginnelaan in Den Haag veiliger maken. Dat is besloten nadat er in 2020 een 67-jarige vrouw om het leven kwam na een aanrijding met een vrachtwagen. Afgelopen dinsdag was het weer raak op de Stadhouderslaan. Voor de snorfietser die overleed, komen de plannen te laat.
De gemeente is al langere tijd bezig om bredere trams op lijn 16 te laten rijden, die een halte heeft op de Groot Hertoginnelaan. Bij deze werkzaamheden wil de gemeente meteen de kruising aanpakken waar de Groot Hertoginnelaan, de Stadhouderslaan, de Waldeck Pyrmontkade en de Koningin Emmakade samenkomen. In de plannen is veel aandacht voor een veiligere fietsoversteek rond het kruispunt, schrijft mediapartner Den Haag FM.
'Het sterk inzetten op fietsveiligheid op deze locatie is nodig, mede gezien het dodelijke ongeval in 2020 met een fietser op dit kruispunt', zo staat in het plan te lezen, dat het stadsbestuur een week geleden (18 mei) naar de gemeenteraad stuurde. Een week later overleed een snorfietser na een ongeluk op dit kruispunt.

Imago 'racebaan'

Om een veilige oversteek mogelijk te maken, stelt de gemeente in haar plannen voor om de tramhaltes over het kruispunt heen te verplaatsen. Daardoor ontstaat er ruimte voor een vrijliggend fietspad en een veilige fietsoversteek. Vanwege de beschikbare ruimte wordt de rijbaan voor auto's smaller. De gemeente verwacht dat door het versmallen van de rijbaan het imago van 'racebaan' verdwijnt en dat deze maatregel het hard rijden op deze weg tegengaat.
De kruising van de Stadhouderslaan en de Groot Hertoginnelaan is niet de enige verkeersonveilige plek in de buurt. Ook even verderop was eerder een dodelijk ongeluk. Op 25 februari 2019 kwam daar een fietsster op de kruising van de President Kennedylaan en de Stadhouderslaan in botsing met een vrachtwagen. De 29-jarige fietsster kwam daarbij om het leven.

Stemming in gemeenteraad

De gemeenteraad stemt in juni of juli over het voorstel. Het definitieve voorstel, de aanbesteding en voorbereiding voor de aanpak is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 gereed. Als alles volgens plan verloopt, is de herinrichting in december 2022 afgerond.