Mohammed (12) uit Delft is de Nationale Voorleeskampioen

Nationale Voorleeskampioen Mohammed (12) na zijn overwinning bij de provinciale finale
Nationale Voorleeskampioen Mohammed (12) na zijn overwinning bij de provinciale finale © Martien de Man
DELFT - De 12-jarige Mohammed uit Delft mag zich sinds woensdag de Nationale Voorleeskampioen noemen. Hij is namelijk de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd. Met zijn voordracht uit het boek Blauwe Plekken van Anke de Vries behaalde hij de eerste plaats.
Twaalf voorlezers, geselecteerd uit de groepen 7 en 8 van meer dan 3000 basisscholen, mochten het tegen elkaar opnemen om te kijken wie de beste voorlezer van Nederland is. Dit jaar was dat Mohammed, die met zijn mooie tempowisselingen, goed contact met de zaal en heldere voordracht de jury wist te overtuigen.
'Het is heel belangrijk dat een goed voorlezer de zaal meekrijgt', vertelt juryvoorzitter en kinderboekenschrijfster Manon Sikkel tegen het NOS Jeugdjournaal. 'Nu zitten er minder mensen, maar genoeg om te zien of iemand goed voorleest. Een goede voorlezer kan een zaal muisstil krijgen.'

Livestream

Waar de Nationale Voorleeswedstrijd normaal gesproken een groots spektakel is met honderden kinderen in het publiek, vond deze dit jaar plaats in Tivoli in Utrecht. Ook bestond het publiek dit jaar alleen uit de jury, de andere finalisten en hun begeleiders. Wel mochten de klassen van de voorlezers via een livestream meekijken.
Mohammed is de nieuwe voorleeskampioen
Mohammed zelf vond het toch erg spannend: 'Er waren allemaal hele goede voorlezers.' Die spanning verdween ongetwijfeld toen hij tot winnaar werd uitgeroepen en van burgemeester Marja van Bijsterveldt zijn felbegeerde trofee in ontvangst mocht nemen.
De Nationale Voorleeswedstrijd heeft als doel het bevorderen van lezen in groep 7 en 8. Deelnemende scholen krijgen van de organisatie achter de wedstrijd een gratis deelnamepakket toegestuurd met onder andere de spelregels van de wedstrijd en een oorkonde voor de schoolkampioen. Die schoolkampioen mag dan meedoen aan de plaatselijke vervolgrondes, en zo gaat het door tot de provinciale finale. De winnaar van die finale mag voor zijn of haar provincie meedoen aan het landelijke kampioenschap.