Coronavirus: Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen

De GGD gaat de coronatest voor kinderen anders uitvoeren
De GGD gaat de coronatest voor kinderen anders uitvoeren © ANP
REGIO - Zaterdag komt er een einde aan de lockdown. Die dag worden veel maatregelen versoepeld. Het kabinet zou overwegen om de volgende stap van het openingsplan opnieuw wat naar voren te halen. Op 25 juni zou de samenleving dan nog verder open kunnen. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van 4 juni.

Muzikale ode aan alle kroegbazen

De kroegen mogen morgen weer open. Speciaal daarvoor werd het nummer 'Terug naar ons café' gemaakt. In de clip zijn veertien kroegen te zien uit onder meer Den Haag, Scheveningen en Voorburg die komend weekend eindelijk weer open mogen.

Nieuwe kans voor 60-plussers die nog geen prik hebben gehad

60-plussers die nog niet zijn gevaccineerd, ontvangen opnieuw een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Mensen tussen de 60 en 64 jaar die nog niet zijn geprikt, kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken bij de GGD voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Mensen die geboren zijn tussen 1956 en 1960 en nog geen prik hebben gehad van hun huisarts kunnen vanaf zaterdag eveneens een afspraak maken voor een vaccinatie via coronavaccinatie-afspraak.nl. Ze kunnen terecht op een van de 140 priklocaties van de GGD, meldt GGD GHOR Nederland. Daarnaast stuurt GGD GHOR ook herhaaloproepen naar mensen boven de 65 jaar. Zij krijgen opnieuw de kans om een afspraak te maken. Zaterdag ontvangen de eerste 90-plussers deze uitnodigingsbrief, aldus de GGD GHOR.

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen

Het aantal nieuwe coronagevallen is in het afgelopen etmaal met 2440 toegenomen, meldt het RIVM. Een dag eerder was dat aantal na aanpassing 2785. Aanvankelijk werden er 18 meer vermeld.
Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is nu 2616, bijna 200 minder per dag het gemiddelde van donderdag.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8, tegen 14 een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Adriana gaat corona te lijf in Suriname: 'Iedereen neemt mijn diensten over'

Adriana Stouten is vanmorgen met een groep van 23 artsen en verpleegkundigen op het vliegtuig gestapt naar Suriname, om daar te helpen bij het bestrijden van de coronacrisis. Ze is endoscopieverpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. 'Eigenlijk kon ik helemaal niet weg, maar het het hele team heeft mijn diensten overgenomen.'
Verpleegkundige Groene Hart Ziekenhuis naar Suriname voor coronahulp

Wederom streep door wielerronde Westland

Het bestuur van Profronde Westland heeft, in samenspraak met Gemeente Westland, besloten de Profronde ook dit jaar niet door te laten gaan. Die stond gepland voor donderdag 22 juli 2021 in de straten van Wateringen. Mede door de onzekerheid voor het organiseren van evenementen vanwege het coronavirus, ziet het bestuur geen andere uitweg dan de ronde ook dit jaar aan hen voorbij te laten gaan. Jaarlijks trekt Profronde Westland rond de 30.000 bezoekers.
‘Maar met de onzekerheid waarin wij ons nu bevinden zien we dit nog niet gebeuren. Wij zijn van mening: we doen het goed of we doen het niet’, aldus de organisatie. Op 28 juli 2022, traditioneel de eerste donderdag na de Tour de France, zal dan eindelijk de 48ste editie van Profronde Westland plaatsvinden.

Ook mensen uit 1983 kunnen een prikafspraak coronavaccin maken

Iedereen uit het geboortejaar 1983 kan een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Vanaf 11.00 uur kan online een afspraak gemaakt worden. De officiële uitnodigingsbrief volgt later.
Het kan zijn dat sommige mensen uit 1983 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Donderdag werd het maken van afspraken weer hervat; woensdag waren geen nieuwe groepen uitgenodigd, omdat het kabinet toen besloot het Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken voor nieuwe prikafspraken. Dat besluit zou kunnen leiden tot extra drukte bij de callcenters, vandaar de dag pauze in de uitnodigingen.

Film kijken aan tafel met twee stoeltjes in Filmhuis Gouda: 'Iedereen is de TV wel zat'

Vanaf zaterdag 5 juni mogen bioscopen, theaters, musea en concertzalen weer beperkt open nadat ze sinds december gesloten waren. Jerome van Dam van het Filmhuis Gouda kan niet wachten. 'Iedereen is superblij'. Van Dam heeft de lockdown aangegrepen om het Filmhuis te verbouwen.
'Mensen willen graag naar buiten en mensen ontmoeten, iedereen is de TV wel een beetje zat', zegt Van Dam in West Wordt Wakker. 'Een film kijken in een grote donkere zaal op een groot scherm is toch echt wat anders.' Eén van de zalen is dusdanig verbouwd dat er 15 bankstelletjes voor twee personen verspreid door de zaal staan op 1,5 meter afstand.
Volgens Van Dam zijn de meeste voorstellingen inmiddels al uitverkocht voor dit weekend. 'Dat is ook niet zo gek want we hebben maar 30 stoelen in een zaal beschikbaar.'