Boa's op zee tegen overlast Scheveningen: 'Zij gaan het verschil maken'

De gemeente Den Haag is begonnen met de opleiding van tien boa's op zee
De gemeente Den Haag is begonnen met de opleiding van tien boa's op zee © Frank Jansen/Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat komende zomers tien boa's op het water inzetten. Hiermee moet onder meer de overlast op Scheveningen verminderd worden. 'Activiteiten op het water kunnen vanaf het land niet goed worden gehandhaafd', legt wethouder Hilbert Bredemeijer uit.
De gemeente Den Haag kondigde de nautische boa's in januari al aan en zijn onderdeel van een actieplan om de overlast op Scheveningen te verminderen. Het stadsdeel ging afgelopen zomer gebukt onder parkeeroverlast, straatraces, drugsgebruik, illegale feesten en wildkamperen.
Wethouder Anne Mulder (Scheveningen) verwacht veel van de nieuwe handhavers. 'We zetten alles op alles voor een mooie zomer op Scheveningen. Dus overlast pakken we aan: op het strand, op de boulevard en op het water. De nautische boa’s gaan echt verschil maken.'

Verbod op 'staandwantvissen'

De tien nieuwe boa's gaan ingezet worden in het Havengebied en de kuststrook. Zij moeten de overlast op het water terug gaan dringen. Zo moeten de nautische boa's het verbod op staandwantvissen (een techniek waar je met een groot, staand net vissen vangt) en zwemmen in de haven gaan handhaven. Ook wordt er gelet op het kitesurfen, zodat surfers niet in elkaars vaarwater zitten, zo laat de gemeente weten.
De boa's in opleiding moeten naast hun normale vakken ook nog hun vaarbewijs, EHBO en andere opleidingen op het water halen voor ze deze zomer het water op kunnen. De boa’s doen nu al ervaring op, maar de boot wordt op dit moment bestuurd door de havendienst. Na afronding van de volledige opleiding varen de boa’s zelf uit.

Goede samenwerking

Wethouder Bredemeijer (Handhaving) legt uit waarom de gemeente voor de tien nautische handhavers heeft gekozen. 'Activiteiten op het water kunnen vanaf het land niet goed worden gehandhaafd. De medewerkers van de havendienst hebben geen opsporingsbevoegdheid. Ze zijn dus niet bevoegd om straf- of bestuursrechtelijk op te treden tegen overtreders. De handhavers hebben deze bevoegdheid wel en zijn hier ook voor opgeleid. Door een goede samenwerking tussen de havendienst en de handhavingsorganisatie kunnen we dus optreden om overlast aan te pakken.'