Jaar cel geëist tegen Hagenaar voor gewapende overvallen

De Paviljoensgracht is door de politie afgezet
De Paviljoensgracht is door de politie afgezet © Regio15
DEN HAAG - Een 23-jarige Hagenaar gaat als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt voor een jaar de gevangenis in voor zijn rol bij twee gewapende overvallen. De man zou als chauffeur betrokken zijn bij de overval aan Paviljoensgracht. De bewoner werd hier in zijn been geschoten.
De 23-jarige Hagenaar zou onderdeel hebben uitgemaakt van een groep van vier overvallers. Twee van hen belden op 4 mei van het vorig jaar aan bij de woning aan de Paviljoensgracht. Gekleed in jassen van PostNL deden ze zich voor als pakketbezorgers. Toen de bewoner opendeed sloegen de twee overvallers de man met een hamer op zijn hoofd en schoten ze hem in zijn been.
De overvallers, mannen uit Zandvoort en Haarlem, zochten in de woning naar kostbare spullen, maar konden niets vinden. Twee minuten later gingen ze er zonder buit vandoor.

Met ducttape vastgebonden

De politie wist na onderzoek de vier verdachten te achterhalen en aan te houden. Naast de twee overvallers werd de Hagenaar aangehouden omdat hij de chauffeur zou zijn geweest. De man heeft bekend het tweetal te hebben gebracht, maar zegt niet te hebben geweten wat ze van plan waren. De vierde verdachte is een 24-jarige Rijswijker. Volgens het OM heeft hij de voorverkenning gedaan.
Tijdens het onderzoek stuitte de recherche op een vergelijkbare zaak, maar dan in het Friese De Westereen. Ook hier deden de overvallers zich voor als pakketbezorgers. De bewoonster werd tijdens de overval geschopt en met ducttape vastgebonden. Opnieuw leverde de zoektocht naar waardevolle spullen niets op, waardoor ze er zonder buit vandoor gingen.

Schadevergoeding van 29.000 euro

Als het aan de officier van justitie ligt verdwijnt de Hagenaar twaalf maanden (waarvan zes voorwaardelijk) in de gevangenis vanwege zijn betrokkenheid bij de overvallen. Ook zou de man een werkstraf van 240 uur moeten krijgen en de slachtoffers een schadevergoeding van 29.000 euro moeten betalen. Tegen de hoofdverdachte uit Haarlem werd een celstraf van twee jaar plus tbs geëist.
De twee andere verdachten stonden dinsdag nog niet voor de rechter. De advocaat van de Rijswijker was door corona verhinderd. Zijn zaak wordt later behandeld. De vierde verdachte, de man uit Zandvoort, moet eerst door het Pieter Baan Centrum worden beoordeeld voor hij terecht kan staan.