Foutje: Den Haag verbood ook lachgas voor de tandarts

Een vrouw gebruik lachgas
Een vrouw gebruik lachgas © ANP
DEN HAAG - Den Haag heeft bijna een half jaar onbedoeld het complete gebruik van lachgas in de stad verboden. Helemaal niemand mocht het vervoeren. Dat betekende in de praktijk ook dat het niet kon worden gebruikt waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld: voor medische toepassingen en de technische industrie.
Den Haag voerde in december vorig jaar een lachgasverbod in, na aandringen van de gemeenteraad. De hele gemeente werd aangewezen als gebied waar het verboden is om lachgas op de weg te gebruiken of tanks, ampullen en dergelijke met lachgas bij zich te hebben.
Burgemeester Jan van Zanen erkent nu in een stuk voor de gemeenteraad dat de regels die op 4 december vorig jaar ingingen een onbedoeld neveneffect hadden. De eigenlijke toepassingen, bijvoorbeeld voor gebruik door een tandarts, werden hiermee ook verboden. Daarmee gaat het besluit verder dan noodzakelijk is, aldus de burgemeester.

Te strenge regels worden gerepareerd

De gemeente gaat het oorspronkelijke verbod aanpassen, zodat het straks alleen nog verboden is om lachgas recreatief te gebruiken. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet worden gerepareerd.
Neemt niet weg dat de reden voor het verbod overeind blijft staan, aldus de burgemeester. De verkoop en het gebruik van lachgas als roesmiddel kan volgens hem leiden tot overlast en openbare ordeverstoringen. Verder zou het woon- en leefklimaat nadelig wordt beïnvloed door het gebruik ervan en brengt het gezondheidsrisico's en verkeersveiligheidsrisico's met zich mee.

Ongeveer 2700 incidenten

Uit informatie van de politie blijkt dat er vorig jaar ongeveer 2700 incidenten waren waarbij lachgas een rol speelde. Dit is een verdubbeling van het aantal in 2019.
De gemeente Leiden maakte in mei bekend dat het verkopen en gebruiken van lachgas verboden wordt binnen de hele gemeente. In Alphen aan den Rijn geldt een lachgasverbod op specifieke plekken in de stad.