Nog strengere eisen voor bussen en vrachtauto's in centrum Den Haag

Den Haag voert per 1 januari 2022 een strengere milieuzone in
Den Haag voert per 1 januari 2022 een strengere milieuzone in © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag voert per 1 januari 2022 een nog strengere milieuzone in voor vrachtwagens en bussen die rijden op diesel. Eerder besloot het gemeentebestuur al dat de zone per 1 juli van dit jaar wordt uitgebreid. Alleen dieselauto's met emissieklasse 4 of hoger hebben dan nog toegang tot de milieuzone, vanaf volgend jaar zijn alleen vrachtwagens en bussen met emissieklasse 6 welkom in het gebied.
Dat zijn dieselvoertuigen met een bouwjaar vanaf 2014, oudere wagens hebben geen toegang. Volgens wethouder Duurzaamheid en Energietransitie Liesbeth van Tongeren moet dit de luchtkwaliteit in de binnenstad verder verbeteren. 'Dat is goed voor de gezondheid van iedereen.'
De milieuzone omvat de binnenstad tot aan de Neherkade (centrumring S100) en het Telderstracé (S200). De centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de milieuzone.

Vrijstelling

De milieuzone voor dieselauto’s geldt niet voor alle vervuilende auto’s. Sommige voertuigen krijgen een vrijstelling en mogen de milieuzone in:
  • Diesel 'oldtimers' van 40 jaar en ouder
  • Oude dieselkampeerauto’s waarvan de eigenaren in de milieuzone wonen
  • Rolstoeltoegankelijke voertuigen
Voor uitzonderingssituaties zijn er ontheffingen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente Den Haag.

Duizend euro omruiltegoed

Inwoners die een dieselvoertuig hebben en straks de stad niet meer in mogen, kunnen gebruikmaken van de omruilregeling. Zij krijgen een tegoedbon van duizend euro die kan worden gebruikt voor een (elektrische) fiets, het gebruik van een deelauto, een elektrische brommer of scooter of voor een ov-tegoed.