Anonieme zelfhulpgroep voor verslaafden wint John Blankensteinprijs

Omdat het om een anonieme hulpgroep gaat, zijn de vertegenwoordigers onherkenbaar gemaakt
Omdat het om een anonieme hulpgroep gaat, zijn de vertegenwoordigers onherkenbaar gemaakt © Marjon van der Vegt
DEN HAAG - Rainbow en Friends, een anonieme zelfhulpgroep voor verslaafden, is de winnaar van de elfde editie van de John Blankensteinprijs. De groep ondersteunt verslaafden in Den Haag met een lhbti-achtergrond door het onderling delen van ervaringen en het voorkomen van terugval.
De John Blankensteinprijs wordt elk jaar in Den Haag uitgereikt aan bijzondere initiatieven. De prijs is vernoemd naar scheidsrechter John Blankenstein. Hij kwam openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid en betekende veel voor de LHBTI+'ers.
De groep is voor en door verslaafden opgezet. Volgens de jury zijn er ruim 40 drugs- en alcoholverslaafden die regelmatig gebruik maken van de bijeenkomsten van Rainbow & Friends. 'Wat we weten is dat er veel meer verslaafden met een lhbti-achtergrond zijn die hulp nodig hebben. Door een groot gebrek aan doelgroep specifieke zorg, betaalbare huisvesting en sociale acceptatie, loopt ieder persoon uit de gemeenschap risico. Het is een vicieuze cirkel waarin drugs op een onveilige manier worden gebruikt, en dat kan leiden tot een situatie waar andere mensen misbruik van maken. Rainbow & Friends biedt deze gebruikers een plek om zowel te leven met en te werken aan hun verslaving, waarbij zij een gemeenschap-in-een-gemeenschap vormen', schrijft de jury van de prijs.
Wethouder Bert van Alphen feliciteert de groep met de winst en spreekt zijn waardering uit voor het werk dat ze doen: 'Een mooi voorbeeld van hoe mensen binnen de queer gemeenschap elkaar ondersteunen, ook in moeilijkere tijden.' Andere genomineerden voor de prijs waren Podcast Spectrum waarin Riyaz van Wegberg specifieke thema’s op een toegankelijke manier bespreekbaar maakt en Eveline van der Putten in haar strijd voor een positieve beeldvorming van queer-ouderen.