Man achter complotterreur Bodegraven gearresteerd

Bloemen met een activistische tekst op een graf op de begraafplaats in Bodegraven.
Bloemen met een activistische tekst op een graf op de begraafplaats in Bodegraven. © Omroep West
BODEGRAVEN - Een van de grondleggers van de complottheorieën over kindermoorden in Bodegraven is aangehouden. Het gaat om de 53-jarige Wouter R., een voorman van het Red Pill Journal. Op dit platform worden diverse complottheorieën gedeeld, waaronder dat overleden kinderen op de begraafplaats in Bodegraven zijn vermoord door een satanisch pedo-netwerk. R. werd opgepakt in het Groningse Siddeburen.
De aangehouden verdachte is een bekende complotdenker en een van de mensen die door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk verantwoordelijk wordt gehouden voor de onrust op begraafplaats Vredehof. Die begraafplaats wordt al maanden overspoeld door complotdenkers die grafschennis plegen. De complotdenkers denken onder meer dat RIVM-directeur Jaap van Dissel verantwoordelijk is voor de dood van de kinderen.
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een kort geding aangespannen tegen de drie oprichters van de site, waaronder de aangehouden Wouter R. De verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt volgens het Openbaar Ministerie verdacht van opruiingen en bedreigingen.

Justitie geen partij

Het door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aangespannen kort geding dient komende maandag. Het is niet bekend of de arrestatie invloed heeft op deze rechtszaak. Volgens het Openbaar Ministerie is dat namelijk een civiele zaak en is justitie geen partij in deze rechtszaak.