Interieur Maison Krul keert terug naar Den Haag

Maison Krul
Maison Krul © Haags Historisch Museum via WikiCommons
DEN HAAG - Het Haags Historisch Museum krijgt het interieur van Maison Krul, de legendarische Haagse lunchroom die in 1970 werd gesloten. Liedjesschrijver Michel van der Plas had de deftige gelegenheid in Jugendstil uit 1903 in zijn achterhoofd toen hij met Harry Bannink Tearoom Tango schreef. Het werd dankzij Wim Sonnevelds uitvoering in 1966 een enorme hit en geldt nog altijd als een van de hoogtepunten uit de cabarethistorie.
Krul was hofleverancier en serveerde in de ‘Salon de Rafraîchissements’ aan het Noordeinde volgens de overlevering de lekkerste taartjes aan de elite. De Haagse bevolking vatte de kwaliteit samen met de slogan ‘geen gelul, gebak van Krul’.
Maison Krul
Maison Krul © Haags Historisch Museum via WikiCommons
Het interieur met grote spiegels en donker glanzend mahonie met ingelegde tinnen versieringen was ontworpen door architect L.A.H. de Wolf. In 1972 werd het pand van Krul verkocht. Een gedeelte van de inrichting van de bakkerij belandde in het Banketbakkersmuseum in Amsterdam. Een deel van het jugendstil-interieur kwam in het Drents Museum in Assen terecht. Onderdelen maakten er jarenlang deel uit van de inrichting van het museumrestaurant. Bij een recente verbouwing van het museum keerden ze niet terug.

Buffetkasten en vitrines

Nu gaat het interieur van Maison Krul terug naar Den Haag, een schenking van het Drents Museum. Het Haags Historisch Museum gaat op zoek naar een geschikte plaats in de stad waar de buffetkasten, vitrines en andere meubels voor het Haagse publiek weer te bewonderen zijn.
Tearoom Tango, gezongen door Wim Sonneveld: