Tbs geëist tegen dakloze brandstichter Den Haag

Archieffoto brandweer
Archieffoto brandweer © Pieter Kuipers, Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag tbs met dwangverpleging tegen een 29-jarige Marokkaanse man die op 24 november vorig jaar brand stichtte in een portiekwoning aan de Uddelstraat in Den Haag. De dakloze verdachte had er een slaapplaats gevonden en stichtte onder invloed van drank en drugs brand in de slaap- en woonkamer.
De bewoners van het portiek moesten hun woning verlaten en twee baby’s werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege ademhalingsproblemen. 'Er was sprake van levensgevaar voor personen', zei de officier van justitie donderdag bij de rechtbank.
De verdachte kwam zes jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland, nadat hij door zijn familie was verstoten vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Hij hoopte hier een nieuw leven te kunnen opbouwen, maar dat lukte niet. Hij kreeg psychische problemen en hoorde stemmen in zijn hoofd die hem vertelden dat hij een aanslag in de tram moest plegen.

Schizofreen

Na de brandstichting vorig jaar november werd hij door deskundigen onderzocht. Die verklaarden dat de man schizofreen is en volledig ontoerekeningsvatbaar. De officier van justitie vindt dat de verdachte tbs met dwangverpleging moet krijgen, 'ter bescherming van de maatschappij'.
Volgens zijn advocaat is dat een heel zwaar middel. De Marokkaanse man zou inmiddels trouw zijn medicijnen slikken en daardoor minder gevaarlijk zijn. De verdachte was zelf niet aanwezig tijdens de rechtszaak. De rechter doet over twee weken uitspraak.