Oorzaak vlammenzee Schilderswijk nog onduidelijk; brandstichting uitgesloten

DEN HAAG - De verwoestende brand in de Haagse Wouwermanstraat was niet het gevolg van brandstichting. Dat meldt de politie. Volgens een woordvoerder houdt het onderzoek voor hen nu op. Het is aan verzekeraars om eventueel verder onderzoek te doen naar wat het vuur dan wel heeft veroorzaakt.
De brand brak in de nacht van 20 mei rond 3.00 uur uit in een blok portiekflats aan de Wouwermanstraat. Na uren blussen bleken in totaal zo'n veertig woningen onbewoonbaar. Ook een moskee werd verwoest.
Forensisch onderzoekers hebben gezocht naar brandresten die vervolgens bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verder zijn onderzocht. Ook zijn getuigen gehoord en camerabeelden bekeken. Uit al deze onderzoeken blijkt volgens een woordvoerder dat er geen sprake is van brandstichting.

Bouwkundige staat

Er loopt nu nog een apart onderzoek naar de bouwkundige staat van het blok portiekflats. Dat wordt niet door de politie gedaan, maar door de gemeente en de brandweer. Hiervan zijn nog geen resultaten bekend. Brandweercommandant Esther Lieben zei de dag na de brand dat het vuur ongekend snel om zich heen had gegrepen.
Bewoners die na de brand niet meer naar hun appartement terug konden zijn in eerste instantie door de gemeente opgevangen in een hotel. Haagse woningcorporaties hebben voor een deel van de getroffenen tijdelijke woonruimte beschikbaar gesteld. Van daaruit wordt gekeken naar een nieuwe definitieve woonplek.