Kinderen krijgen verkeersparcours in Schilderswijk dankzij 'positieve flitspaal'

DEN HAAG - Het was een initiatief van de wijk zelf: de snelheidsmeterspaarpot. Een soort flitspaal die voor iedere automobilist die zich juist wél aan de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur houdt, een klein geldbedrag in een digitale spaarpot stopt. Vier weken lang hing die snelheidsmeter op de Vaillantlaan en sprokkelde zo 1000 euro bij elkaar.
Een bestemming voor het geld was snel gevonden: de wijk wilde een verkeersparcours in het Vennepark. Vrijdag was het zo ver, en opende de Haagse wethouder Robert van Asten (Verkeer) het parcours.
Wethouder Robert van Asten oefent op verkeersparcours
Wethouder Robert van Asten oefent op verkeersparcours © Martijn Beekman
Samen met de kinderen van groep 2B van basisschool ’t Palet fietste wethouder Van Asten een rondje. Met behulp van leenfietsen, verkeerborden en belijning op de grond wordt kinderen spelenderwijs geleerd hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer. Scholen uit de buurt kunnen ernaartoe om verkeerslessen te geven, maar het parcours is ook toegankelijk voor ouders met kinderen.

Beloning voor juiste snelheid

De meter heeft vier weken op de Vaillantlaan gehangen. Voor iedere auto die zich aan de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur hield, ging een klein bedrag in de digitale spaarpot. De school en bewonersvereniging De Paraplu hebben zelf het verkeersparcours gekozen als aanvulling op de wijk. Zij hebben het maximale bedrag gespaard: 1000 euro.