Coronavirus: 'Nederlanders verheugen zich het meest op afzetten mondkapje'

Mondkapjes in alle soorten en maten
Mondkapjes in alle soorten en maten © Omroep West
REGIO - Een groot deel van de zorgprofessionals heeft te maken met fysieke en mentale klachten door de coronacrisis. Een deel van hen heeft vrije dagen en verlof moeten inleveren, zonder dat in te kunnen halen. Dit is het coronanieuws van woensdag 9 juni.

'Nederlanders verheugen zich het meest op afzetten mondkapje'

Bijna negen op de tien Nederlanders verheugen zich op de tijd 'na corona'. Dat meldt I&O Research op basis van een maandelijks draagvlakonderzoek in opdracht van de NOS. De ondervraagde Nederlanders kijken er het meest naar uit dat ze geen mondkapje meer hoeven te dragen als de coronamaatregelen verdwijnen.
Andere veranderingen waar de Nederlanders zich op verheugen zijn op vakantie gaan naar het buitenland, anderen weer kunnen aanraken of knuffelen en naar een restaurant gaan. Verder zegt de helft van de ondervraagden het na corona fijn te vinden 'niet meer steeds bij alles na te moeten denken' en 43 procent is blij dat er dan geen anderhalve meter afstand meer hoeft worden gehouden. Jongeren tot 25 jaar verlangen extra naar een bezoek aan een concert, een festival of het theater.

GGD Haaglanden passeert grens van 500.000 coronaprikken

GGD Haaglanden heeft vanmorgen op de vaccinatielocatie bij het Cars Jeans stadion de 500.000ste coronaprik gezet. Mevrouw Merle Kroll was de gelukkige: 'Mijn medewerkers zullen niet geloven dat ik hiervan het boegbeeld ben. Ik ben heel blij, het voelt als kerstavond.'
Het betreft door de GGD gezette prikken; vaccinaties door huisartsen en instellingen zijn niet meegeteld.
GGD Haaglanden, met zeven priklocaties in de regio, is in januari van dit jaar gestart met vaccineren. Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden, is blij met de behaalde mijlpaal: 'Geweldig dat al zoveel mensen zijn gevaccineerd tegen corona. Ik ben dan ook trots op mijn collega’s die zich elk dag opnieuw met ziel en zaligheid inzetten. We krijgen veel positieve reacties van mensen over hoe het loopt op de vaccinatielocaties, dat is fijn om te horen.'
Meer informatie over GGD Haaglanden en coronavaccinaties is te vinden op de website.

De Jonge: mogelijk toch losse afspraken naast coronareisregels EU

Als het niet lukt op Europees niveau afspraken te maken over soepelere coronaregels voor reizen deze zomer, gaat het kabinet misschien toch met landen onderlinge afspraken maken. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Jonge vindt dat sommige landen regels bepleiten die strenger zijn dan nodig. Het moet volgens hem wel 'praktisch' blijven.
In de Europese Unie wordt nog onderhandeld over de invulling van het digitaal coronacertificaat (DCC). Met zo'n DCC kunnen inwoners van de EU-lidstaten laten zien dat ze recent getest zijn, gevaccineerd of van een besmetting zijn hersteld. Het land waar ze dan naartoe willen, moet ze in principe toelaten. De vraag is nog in welke gevallen het nodig is zo'n certificaat te laten zien en wanneer mensen voor een certificaat in aanmerking komen.
Nederland heeft een aantal bedenkingen bij het voorstel van de Europese Commissie. Zo is het idee dat er gekeken wordt naar het aantal positieve coronatests in het land waar een reiziger vandaan komt, terwijl het volgens De Jonge logischer is ook naar het aantal gevaccineerden en de verspreiding van het virus te kijken. Als de besmettingsgraad wel een criterium blijft, zou de minister graag zien dat dat wordt versoepeld. Ook vindt hij het niet zinvol een DCC te vragen aan kinderen van zes jaar en ouder, zoals nu het idee is. Nederland zou die grens liever op 13 jaar stellen.

Nieuwe Sloot in Alphen blijft maanden langer vaccinatielocatie dan was afgesproken

De tennishallen van Nieuwe Sloot blijven in ieder geval tot het einde van dit jaar dienst doen als vaccinatielocatie in Alphen aan den Rijn. De gemeente heeft het contract met GGD Hollands Midden verlengd tot en met december. De huidige verbintenis zou per 1 september aflopen. Dat meldt mediapartner Studio Alphen.
Het is niet de verwachting dat de gezondheidsdienst is uitgeprikt aan het einde van de zomervakantie. 'Nu komt in het nieuws dat kwetsbare kinderen ook gevaccineerd worden en voor een aantal volwassenen wordt een derde prik overwogen. Dus dat zal dit najaar gaan gebeuren', vermoedt de wethouder in Alphen aan den Rijn, Han de Jager.
Op het moment dat ook na de jaarwisseling nog steeds gevaccineerd moet worden tegen het coronavirus, staat de gemeente ervoor open om de overeenkomst open te breken en wederom te verlengen.

Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 1791 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 779 minder vergeleken met vorig week woensdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.
In de afgelopen zeven dagen kwamen er 13.600 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1943 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds september vorig jaar.
Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Rotterdam, in totaal 109. Den Haag telde 89 nieuwe gevallen en Amsterdam 66. In Amersfoort en Utrecht kwamen respectievelijk 38 en 34 nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

Meerderheid ouders van 12-plussers wil coronaprik voor hun kind

Een ruime meerderheid van de ouders van kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar wil hun kroost laten inenten met het vaccin van Pfizer, stelt I&O Research op basis van onderzoek. Het kabinet besloot woensdag op advies van de Gezondheidsraad dat kinderen van deze leeftijden met een verhoogd medisch risico een prik krijgen. Over de vraag of ook gezonde kinderen vanaf twaalf een prik krijgen, zal nog worden besloten.
27 procent van de ouders van kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar wil ze 'zeker' laten inenten. 29 procent wil dat waarschijnlijk wel. Voor de ouders van jongeren van zestien en zeventien jaar gaat het om respectievelijk 54 en 13 procent.
Hoe kleiner de kinderen, hoe minder ouders bereid zijn tot vaccinatie. Op de vraag of ouders met kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar hun kind zouden laten vaccineren, antwoordde in totaal 49 procent 'waarschijnlijk niet' of 'zeker niet'. Ouders van kinderen van nul tot en met drie jaar kozen in 58 procent van de gevallen voor een van deze twee opties. Van de ouders van kinderen in beide leeftijdscategorieën wist 17 procent het nog niet.

Meer dan honderd coronabedden in ziekenhuizen vrijgekomen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn 103 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares vrijgekomen. Ziekenhuizen behandelen nu nog 834 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 oktober.
Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 530 coronapatiënten. Dat zijn er 86 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de zeventiende achtereenvolgende dag. Intensivisten hebben nu nog 304 mensen met corona onder hun hoede, zeventien minder dan op dinsdag.
Ziekenhuizen lopen de laatste weken hard leeg. Precies een maand geleden, op 9 mei, behandelden ze 2435 coronapatiënten. Dat betekent dat er 1601 bedden zijn vrijgekomen. De leegloop betekent ook dat artsen en verpleegkundigen op andere afdelingen aan het werk kunnen worden gezet om te helpen bij de reguliere zorg. Op de intensive care liggen nu 531 mensen met andere aandoeningen.
Dat het aantal coronapatiënten zo snel daalt, komt vooral doordat steeds minder mensen vanwege corona in een ziekenhuis hoeven te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 55 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care. In de afgelopen zeven dagen hebben ziekenhuizen 467 coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens in oktober.

Tienduizend prikken in Leiderdorp

Bij vaccinatielocatie De Bloemerd in Leiderdorp heeft de GGD woensdag de 10.000ste prik gezet. De priklocatie opende op 24 mei de deuren.

Advies: coronavaccin voor jongeren vanaf 12 met medisch risico

Ook jongeren vanaf 12 jaar uit medische risicogroepen moeten in aanmerking komen voor vaccinatie, vindt de Gezondheidsraad. In een advies aan het kabinet schrijft de raad dat vaccinatie van deze groep 'wenselijk is'. Het gaat om alle kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ook jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Verder moeten ook kinderen met obesitas het vaccin aangeboden krijgen. In uitzonderlijke gevallen mogen behandelend artsen bepalen dat hun patiënt in aanmerking moet komen.
De Gezondheidsraad komt binnen enkele weken met een advies over de vraag of ook gezonde jongeren van 12 jaar en ouder ingeënt moeten worden tegen het coronavirus. Enkele Europese landen, waaronder Duitsland, zijn al begonnen met het vaccineren van deze leeftijdsgroep, net als de Verenigde Staten.
De raad ziet twee belangrijke redenen om jongeren met chronische aandoeningen te vaccineren. Ze lopen in de eerste plaats een hoger risico op een ernstig beloop van Covid-19 dan gezonde kinderen. Bovendien worden sommigen 'nog altijd beperkt in hun dagelijks leven, uit angst voor de gevolgen van een besmetting'.
Als jongeren om medische redenen zelf niet gevaccineerd kunnen worden, is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om al hun huisgenoten van 12 jaar en ouder wel te vaccineren. Die zogeheten ringvaccinatie geeft indirecte bescherming tegen het virus.

Volgende geboortejaar aan de beurt voor coronaprik: 1988

Mensen die in 1988 zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Deze mensen zijn 32 of 33 jaar oud. Bij de prik krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De nieuwe groep is geboren in het jaar dat Nederland Europees kampioen voetbal werd. "Geen toeval natuurlijk in deze EK-week", aldus coronaminister Hugo de Jonge met een knipoog.
Het kan zijn dat sommige mensen uit 1988 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien. Twee weken geleden konden mensen uit 1969 tot en met 1978 een afspraak maken. Vorige week werden mensen uit 1979 tot en met 1984 al uitgenodigd. Eerder deze week volgden de mensen uit 1985, 1986 en 1987.

Eerste festivals in Alphen aan den Rijn gaan definitief door

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de eerste openluchtevenementen een vergunning gegeven voor de zomer. Zo is het festival Vrij & Blij op 9 en 10 juli een van de eerste grote evenementen in Nederland na de coronacrisis. Ook het Wet 'n Wild Beachfestival op 7 augustus mag doorgaan. Wel moeten bezoekers aan het festival zich vooraf laten testen, zo meldt mediapartner Studio Alphen.
Het Wet 'n Wild Beachfestival wordt jaarlijks in augustus georganiseerd op het evenemententerrein naast de Zegerplas. Duizenden mensen komen af op de optredens van rappers en dj's. Onder anderen Ronnie Flex, Broederliefde, Bizzey, ROOG en Erick E. traden in de voorbije jaren op.

'Werkgevers verschuilen zich in cao-overleg achter coronapandemie'

Werkgevers verschuilen zich in cao-onderhandelingen achter de coronapandemie. Ze zijn heel erg voorzichtig als het gaat om loonsverhogingen, constateert vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van vakbond FNV in een tussenevaluatie van het cao-seizoen. Hij vreest dat als de economie straks weer flink gaat aantrekken de lonen achter zullen blijven, net als na de vorige crisis.
Boufangacha, die bij de bond gaat over het arbeidsvoorwaardenbeleid, merkt bij de werkgevers 'kruideniersgedrag' en een grote terughoudendheid. Vaak moet FNV aan cao-tafels ook nog 'heel hard knokken' voor afspraken met werkgevers die in de landelijke polder al in akkoorden zijn vastgelegd. En in de supermarktbranche en de metaalsector wordt al maanden gestaakt omdat de werkgevers daar niet willen instemmen met de eisen van FNV, terwijl deze sectoren er toch tamelijk goed voorstaan.
Dit alles staat volgens de FNV’er haaks op de goede economische vooruitzichten en oplopende inflatieverwachtingen. 'Het is dezelfde reflectie die we ook zagen na de vorige crisis, terwijl de economie toen ook aantrok', zegt Boufangacha. 'Mijn verwachting is dat de economie nu veel sterker gaat aantrekken dan toen. Maar dat zien we nog niet terug in de loonontwikkelingen tot nu toe.' Bij de krapte op de arbeidsmarkt zou eigenlijk een soort loongolf passen, vindt hij. Boufangacha hoopt daar in de tweede helft van het jaar meer van terug te zien.

Ook weer vakantie mogelijk naar Luxemburg, Polen en Tsjechië

Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel omdat de coronacijfers dalen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies voor Noorwegen blijft op oranje staan vanwege de strenge inreisbeperkingen, maar mensen die terugkomen uit het land hoeven niet meer quarantaine.
Dinsdag werd al duidelijk dat ook Duitsland, Italië en Oostenrijk weer code geel krijgen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven. Wel adviseert het ministerie om de situatie tijdens de vakantie goed in de gaten te houden, omdat het reisadvies ook weer kan veranderen naar oranje. Ook kunnen in 'gele' landen ook nog coronabeperkingen gelden, die per land of regio kunnen verschillen.
De meeste landen in de wereld staan nog op oranje. De Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius staan als enige op groen. Code geel geldt nu onder meer voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Finland, Malta, Portugal, Griekse eilanden, Ierland en IJsland.

Gebruik openbaar vervoer neemt weer toe

Naarmate er meer versoepelingen worden doorgevoerd, keren mensen weer terug naar het openbaar vervoer. Waar het tijdens de coronacrisis lange tijd erg rustig was in het openbaar vervoer, kiezen nu steeds meer mensen om weer eens de trein, tram of bus te pakken. Dat zegt OVNL-voorzitter Pedro Peters tegen BNR. 'Nu alle versoepelingen in rap tempo doorgaan, zijn alle reizigers weer welkom in het openbaar vervoer. Het ov is ok, u kunt weer volop met ons reizen', aldus Peters.
Volgens hem hebben de vervoerders de reizigers hard nodig om er weer bovenop te komen: 'De coronacrisis heeft diepe sporen achtergelaten.' Tijdens de coronacrisis lag de bezettingsgraad van het openbaar vervoer tijdens de rustigste periode tussen de 10 en 15 procent. Inmiddels is die alweer opgelopen tot 55 procent, en Peters hoopt dat deze aan het einde van het jaar tegen de 80 procent ligt.

Meerderheid zorgprofessionals kampt met klachten door corona

De meerderheid van de Nederlandse verpleegkundigen, verzorgenden en artsen heeft last van fysieke en mentale klachten na ruim een jaar in de coronacrisis te hebben gewerkt. Dat blijkt uit een peiling van ruim zevenduizend werknemers binnen de sector van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Een op de vijf ondervraagden is uitgevallen door klachten, en de helft daarvan langdurig. Daarnaast kampt ongeveer de helft van de ondervraagden met vermoeidheid, en zegt ongeveer 30 procent van hen tijdens de coronacrisis last te hebben gehad van angstgevoelens. 'We komen er niet met een paar weekjes vakantie', zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman. Ook FMS-voorzitter Peter Paul van Benthem noemt de resultaten verontrustend. 'Zeker in het licht van de enorme berg inhaalzorg die op ons wacht.'
Een groot deel van de zorgmedewerkers heeft nog niet kunnen uitrusten na het afgelopen jaar. Bij ruim een kwart van hen zijn sinds maart vorig jaar vrije dagen en verlof ingetrokken. Van die groep zegt ruim twee derde dat nog niet te hebben ingehaald. FMS en V&VN pleiten dan ook voor betere arbeidsvoorwaarden en meer waardering om grote uitstroom binnen de zorg te voorkomen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.