Slim stoplicht in Wassenaar: 'Het is een soort digitale drukknop'

© Pxhere
WASSENAAR - De tijd van nutteloos wachten voor een rood stoplicht lijkt voorbij. Met een app kun je sinds kort bij het drukste kruispunt in Wassenaar zorgen dat je als fietser sneller groen licht krijgt. Deze verkeersproef is gestart door Rijkswaterstaat en de gemeente Wassenaar, in de hoop dat het verkeer hierdoor beter doorstroomt en het voor fietsers minder vervelend is om te moeten wachten. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Vijf vragen (en antwoorden) over deze nieuwe proef.

Waar wordt deze proef gedaan?

Het kruispunt van de N14 en N44 in Wassenaar is het eerste kruispunt in het land waar fietsers via een app met een fietsstoplicht kunnen communiceren. Het is een berucht verkeersknooppunt in de regio vanwege de vele files.

Hoe gaat het in zijn werk?

Fietsers die geregeld gebruik maken van deze kruising, wordt gevraagd om een van drie apps voor fietsers te downloaden. Deze apps zijn: RingRing, Schwung en Cross Cycle. Door een van de apps op de smartphone aan te hebben staan, communiceert de app met het verkeerslicht en krijgen de fietsers sneller groen. Als je dichtbij het verkeerslicht bent, pakt deze het signaal van je telefoon op en dat zorgt voor sneller groen licht.

Wanneer is de proef een succes?

Half augustus wordt een vergelijking gemaakt tussen de fietsers die wel en de fietsers die geen app gebruikten bij deze kruising. Geanalyseerd wordt of degenen met een app het nu minder vervelend vinden om te wachten en of ze het idee hebben dat ze sneller door kunnen rijden. Ook wordt er gekeken of de verkeersdoorstroming beter is.
Slimme stoplichten zorgen voor sneller groen licht

Waarom vindt deze proef nu plaats?

Rijkswaterstaat wil graag innoveren. De techniek maakt het nu mogelijk om slimme verkeerslichten in te zetten voor verschillende doelgroepen. Eerder werd dit al getest bij automobilisten, nu dus ook bij fietsers. Als meer mensen voor korte afstanden de fiets pakken, helpt dat bij de doorstroming op de weg. Ook de gemeente Wassenaar wil graag mensen stimuleren om de fiets te pakken door fietsen op deze snelfietsroute zo aantrekkelijk en veilig mogelijk maken. Vandaar de keuze voor deze plek.
In hoeverre bevordert dit de verkeersveiligheid? Je wordt er wel toe aangezet om je telefoon te gebruiken.
Je moet de app of altijd aan laten staan of eenmaal aanklikken voor je start met je fietstocht. Het is niet de bedoeling en ook niet nodig dat je tijdens het fietsen ermee bezig bent. De informatie wordt automatisch en geheel anoniem verstuurd naar de verkeerslichten waardoor je sneller groen krijgt.
Het slimme stoplicht zou door de app sneller op groen moeten gaan
Het slimme stoplicht zou door de app sneller op groen moeten gaan © Omroep West
De bevindingen van de verslaggever: 'De app is gemakkelijk te downloaden. Het is alleen niet heel duidelijk wanneer je app werkt en of je zelf nog iets met de hand moet aanklikken om hem te activeren. Bij het proeffietsen ging het stoplicht relatief snel op groen. Maar ik heb alsnog een paar keer moeten wachten. Ook toen ik de app niet op mijn telefoon had, verliep mijn fietstocht min of meer gelijk. Het is dus moeilijk in te schatten in hoeverre de app echt een invloed heeft gehad op mijn fietstocht.'