Teruggehaalde IS-vrouw uit Gouda blijft langer vastzitten

De overdracht zou in Qamishli zijn geweest, aan de grens met Turkije
De overdracht zou in Qamishli zijn geweest, aan de grens met Turkije © AFP
GOUDA - De Goudse Ilham B. blijft twee weken langer in voorarrest zitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam woensdag besloten. De IS-vrouw werd afgelopen zaterdag met haar twee kinderen uit Syrië teruggehaald. Ze wordt vervolgd omdat ze zich bij terreurorganisatie IS zou hebben aangesloten.
Ilham B. zou in 2013 op 19-jarige leeftijd naar Syrië zijn vertrokken en daar zijn getrouwd met de jihadist Bilal Al Marchohi uit Antwerpen. Een Koerdische rechter zou hem later veroordeeld hebben tot de dood door ophanging, maar onduidelijk is of dat vonnis ook is uitgevoerd.
De Goudse vrouw belandde in een Koerdisch detentiekamp, waarna het OM in Nederland haar wilde vervolgen voor het afreizen naar Syrië en haar rol binnen IS. De Nederlandse rechter bepaalde eerder dit jaar dat de Staat zich moest inspannen de vrouw naar Nederland te krijgen, zodat zij bij haar proces aanwezig kan zijn. Anders zou de zaak van de baan zijn. De regering lijkt dat scenario te hebben willen voorkomen door B. alsnog naar Nederland te halen.