'Ziekzoeken' niet alleen voor Bollenjongens, maar ook voor robot lastige klus

De Bollenjongens krijgen hulp van een robot bij het opsporen van virussen
De Bollenjongens krijgen hulp van een robot bij het opsporen van virussen © Omroep West
HILLEGOM - Als Koning Winter heeft afgezwaaid in de Bollenstreek en de lente aanbreekt, schieten de bloemen al gauw als paddenstoelen uit de grond. Eerst de krokussen, dan de narcissen en hyacinten en in april komen de tulpen tot bloei. Tussen die fraaie bloemenzee kunnen echter zieke bollen zitten, die moeten er wel tussenuit. Dat 'ziekzoeken' is een arbeidsintensief klusje waarvoor steeds lastiger mensen te vinden zijn. De technologische ontwikkelingen om dat op te vangen staan in de sector gelukkig niet stil.
Zieke bollen opsporen, altijd weer een spannend proces. 'Bollenjongen' Allan heeft nu een zuurmachine in gebruik die zieke en gezonde bollen van elkaar kan scheiden. Tulpen met zuur, een soort schimmel, worden door een röntgenapparaat herkend en verwijderd.
’Een bol bestaat net als een ui uit lagen. Rokken noemen we dat', legt Allan uit. 'Een kenmerk van rotte bollen is dat er ruimte ontstaat tussen die rokken. Gezonde bollen hebben dat niet. De machine kijkt daar doorheen. Bollen met ruimte tussen de rokken gooit hij eruit.’

Ziekzoekrobot om virussen in bollen op te sporen

Nog moderner is de 'ziekzoekrobot'. Die is momenteel in ontwikkeling. Sjoerd van Vilsteren van de Wageningen University laat zien hoe hij de robot leert zieke planten te herkennen. ’De robot is voorzien van vijftien kleurencamera's en meerdere lampen. Als de machine over land rijdt, leggen de camera’s de tulpen van alle kanten vast', legt Sjoerd uit.
De tulpen verschijnen op het scherm en als de onderzoekers daarop een ziektebeeld vaststellen, zetten ze er een vakje omheen. 'Zo leert de computer wat een virus is.'
Sjoerd van Vilsteren demonstreert de ziekzoekrobot | Bollenjongens
Sjoerd van Vilsteren demonstreert de ziekzoekrobot | Bollenjongens

Primeur in De Bollenjongens

Het duurt nog wel een paar jaar voordat deze robot 24 uur per dag zelfstandig over de velden kan rijden op zoek naar virussen. Het begin is elk geval gemaakt.
In aflevering 6 van Bollenjongens demonstreert Sjoerd vast het prototype. De uitzending is vanaf 17.00 uur te zien bij TV West en via omroepwest.nl.
Bollenjongens wordt gemaakt door Johan Overdevest in samenwerking met Greenport Duin- en Bollenstreek en uitgezonden door TV West. Gezamenlijk brengen ze De Bollenstreek met trots in beeld.