Den Haag komt Scheveningse ondernemers tegemoet: 'Geen sprake van landjepik'

DEN HAAG - Wethouder Anne Mulder (VVD) van Den Haag heeft nooit de bedoeling gehad om horecaondernemers op de Scheveningse boulevard te beschuldigen van landjepik. Dat zei de wethouder donderdagmiddag in een debat van de gemeenteraad over de renovatie van de middenboulevard. De wethouder reageerde op een brief die directeur David Dreese van het Kurhaus vorige week schreef.
In die brief aan de gemeenteraad stelde Dreese, mede namens andere boulevardondernemers, dat hij verontwaardigd is over uitlatingen die CDA-raadslid Cees Pluimgraaff en wethouder Mulder vorige week deden in een commissievergadering. De politici stelden toen dat de ondernemers in het verleden grond voor hun terrassen hebben ingenomen. Daarmee suggereerden zij dat de ondernemers landjepik hebben gespeeld, schreef Dreese.
De discussie draait hierbij om het verfraaien van de boulevard rondom het Kurhaus en de Palace Promenade, en het verbreden van de boulevard op die plek vanwege de veiligheid. De gemeente Den Haag gaat de middenboulevard grondig renoveren en wil onder andere dat de uitstraling en kwaliteit van het vastgoed, zoals de aanbouwen langs de Palace Promenade en het Kurhaus, verbetert. Bovendien wil wethouder Mulder na de renovatie erfpacht gaan heffen over deze aanbouwen.
Stapje voor stapje
CDA-raadslid Cees Pluimgraaff begrijpt dat. 'De gemeente moet ervoor zorgen dat ondernemers binnen de lijntjes blijven kleuren', zei de CDA'er vorige week in de commissievergadering. 'We hebben gezien dat ondernemers eerst vanaf de gevel een terrasoverkapping maken, deze overkapping vervolgens voor vast installeren en daarna een terras hier vóór realiseren.' Wethouder Mulder zei in een reactie dat beeld te herkennen. 'Langzamerhand nemen ze stap voor stap de grond in', reageerde hij.
Donderdagmiddag nuanceerde hij in de gemeenteraadsvergadering die woorden, omdat Hart voor Den Haag/Groep de Mos een motie hierover had ingediend. 'Er is geen sprake van landjepik', zei Mulder. 'Het is ook nooit mijn bedoeling geweest om hardwerkende ondernemers in een kwaad daglicht te stellen. De huidige boulevardondernemers zijn nooit betrokken geweest bij de situatie zoals die op de boulevard is ontstaan. Zij hebben zaken overgenomen en waren zich van geen kwaad bewust. We zijn met ze in gesprek om dit op te lossen.'
Erfpacht
Een ander twistpunt tussen de boulevardondernemers en het college is de heffing van erfpacht over de aanbouwen. Dreese noemt dit een 'donderwolk' die ernstige gevolgen kan hebben voor de ondernemers en de horecagelegenheden die deels in het Kurhaus gevestigd zijn. 'Wanneer deze erfpacht inderdaad op deze wijze opgelegd gaat worden, zal dit een huurverhoging van 25 tot 40 procent voor onze huurders betekenen', schrijft hij.
Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos nam het op voor deze ondernemers. 'Voor Hart voor Den Haag is het heffen van erfpacht over de terrassen onbespreekbaar', zei Sluijs. 'In heel Den Haag is het gebruik van terrasgrond gratis en dan zouden de ondernemers op de boulevard daar nu veel geld voor moeten gaan betalen? Dat gaat er bij ons niet in.'
Extra meters
Het CDA verbaasde zich over deze reactie. 'Het is gewoon zo dat de uitbreiding van de ondernemers op de boulevard stapje voor stapje, steeds verder en verder is gegaan', zei hij. 'Dan is het toch logisch dat ze voor de extra meters die ze hebben gekregen, gewoon moeten betalen?'
Sluijs: 'Als je niet wil dat de ondernemers die extra meters krijgen, dan moet je als gemeente niet toestaan dat ze die extra meters krijgen. Het is de wereld op z'n kop als je vervolgens zegt: je hebt die extra meters gekregen, nu moet je maar betalen.' De partij heeft donderdag in de raadsvergadering een motie ingediend om de erfpachtheffing tegen te houden.
De motie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos om geen erfpacht te heffen op de terrassen van ondernemers op de middenboulevard is donderdagavond met 28 stemmen voor en 14 tegen aangenomen. GroenLinks, PvdA, de Haags Stadspartij, Nida en de Partij voor de Dieren waren tegen. Opvallend genoeg stemde de VVD, de partij van wethouder Mulder, voor de motie.