Na lang uitstellen gaat Legoland op Scheveningen deze maand open

Burgemeester Van Zanen bekijkt 'zijn' Den Haag in Legoland
Burgemeester Van Zanen bekijkt 'zijn' Den Haag in Legoland © Legoland Discovery Centre
DEN HAAG - Legoland Discovery Centre opent op donderdag 24 juni na lang uitstel de deuren in Scheveningen. Het zou vorige zomer al openen, maar dat kon toen niet vanwege de coronapandemie.
Legoland op de Scheveningse boulevard is de eerste vestiging in Nederland. Er zijn drie iconische Haagse gebouwen te zien, die met de kleine steentjes zijn nagebouwd. Het gaat om het voetbalstadion van ADO Den Haag, de Pier van Scheveningen en het Kurhaus. Die hebben de meeste stemmen gekregen in een door de attractie uitgeschreven verkiezing.
De Lego-indoorattractie is gericht op kinderen van twee tot twaalf jaar. Die kunnen er spelen, bouwen, leren en experimenteren met de steentjes. Jaarlijks worden er tussen de 300.000 tot 350.000 bezoekers verwacht. Het oorspronkelijke Lego-pretpark staat in Billund (Denemarken), de geboortestad van de bouwsteentjes. Daarnaast zijn er Lego-attractieparken in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Dubai, Maleisië, Japan, Canada, Turkije, China en Australië.

Boulevard verbreden

Bezoekers kunnen straks in shifts het gebouw in. Tussendoor worden de steentjes gewassen en andere onderdelen waar gespeeld wordt, worden schoongemaakt.
Donderdagmiddag heeft de Haagse gemeenteraad een debat gevoerd over het kelderdek van Legoland. Dat is niet draagkrachtig genoeg voor zwaar transport. Om dit op te lossen, wil wethouder Anne Mulder (VVD) de boulevard met zes meter verbreden. Hiervoor moet de gemeenteraad bijna drie miljoen euro uittrekken. Donderdagavond stemt de raad hierover.