'Eindbaas' Piet S. langer in voorarrest zodat hij niet de benen neemt naar Zuid-Amerika

VOORBURG - De Haagse rechtbank houdt Piet S. (65) uit Voorburg langer in voorarrest om te voorkomen dat hij de benen neemt naar Zuid-Amerika. S. is hoofdverdachte in een omvangrijke internationale drugszaak. Hij zou concrete plannen hebben om aan de andere kant van de oceaan van zijn pensioen te gaan genieten.

S. wordt gezien als een 'godfather' uit de Haagse onderwereld, die vaak uit handen van de politie wist te blijven. September vorig jaar werd S. echter met zeventien andere verdachten opgepakt tijdens een grote politieactie in vijf landen.

Het Openbaar Ministerie beschouwt Piet S. als 'eindbaas' van een internationaal drugsnetwerk dat grote partijen drugs, of grondstoffen daarvoor, van het ene naar het andere continent vervoerde. Daarbij zouden ook douaniers zijn omgekocht.

Onderschepte gesprekken

De afgelopen dagen was er bij de Haagse rechtbank een tweede, tussentijdse zitting tegen Piet S. en vier andere verdachten, waaronder ook de neef van Piet S. Het Openbaar Ministerie vroeg de Haagse rechtbank met klem om het voorarrest van Piet S. te verlengen, om zo te voorkomen dat hij de benen neemt naar een Zuid-Amerikaans land. Uit onderschepte gesprekken maakt het OM op dat de Voorburger concrete plannen heeft om er van zijn pensioen te gaan genieten.

Hij zou er ook voldoende vermogen voor bezitten. Volgens de officier van justitie heeft de Voorburger mogelijk al een huis laten bouwen in Ecuador, het land waar zijn vriendin vandaan komt. Meubeltjes en badkamerspullen zouden ook al besteld zijn. Bovendien zou hij plannen hebben om vanuit Zuid-Amerika gokspellen aan te gaan bieden.

Andere verdachten blijven vast

Als Piet S. eenmaal de benen heeft genomen naar Zuid-Amerika, zou hij moeilijk terug te halen zijn. De Haagse rechtbank willigde donderdag het verzoek in van het OM om het voorarrest van Piet S. te verlengen. Ook de vier andere verdachten blijven voorlopig vastzitten.

LEES OOK: OM: 'Piet S. en zoon zijn sleutelfiguren in internationale drugsorganisatie'

Meer over dit onderwerp:
RECHTBANK PIET S.
Deel dit artikel: