Aangifte vanwege vlag met citaat van Hitler in tuin Voorhout

© Twitter
VOORHOUT - Een vlag in een voortuin in Voorhout, waar een uitspraak van Hitler op stond, is weggehaald. Dat gebeurde nadat de politie het gesprek aan ging met degene die de vlag had opgehangen. PvdA-fractievoorzitter Sandra Groenendal gaat desalniettemin aangifte doen. Op de vlag stond een zin van de nazileider uit zijn boek Mein Kampf: 'De brede massa van een volk valt makkelijker aan een grote leugen ten offer dan aan een kleine - Adolf Hitler'.
De vlag trekt een vergelijking tussen de coronamaatregelen en de Tweede Wereldoorlog. Onderaan de vlag staat #hartvoorvrijheid, de politieke partij waarmee Willem Engel van Viruswaarheid zich verkiesbaar stelde voor een zetel in de Tweede Kamer, meldt de NOS. Engel zegt tegen de NOS dat hij noch zijn partij iets met deze actie in Voorhout te maken heeft.
De vlag leidde tot boze reacties op sociale media. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad is woedend. 'Welke gek heeft dit bedacht', schrijft ze op Twitter. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het schandelijk. 'Wat je ook vindt van coronamaatregelen, deze vergelijking is smakeloos.' De PvdA is zo boos dat de fractievoorzitter aangifte gaat doen tegen degene die de 'fascistische banier' heeft opgehangen. 'Iedere vergelijking met de Tweede Wereldoorlog is smakeloos en aanstootgevend', aldus Groenendal.

Gemeente neemt afstand, maar kan niks doen

De gemeente zei eerder 'krachtig afstand te nemen' van de vlag, maar geen juridische grondslag te hebben om die te verwijderen. Een raadslid voor de VVD noemde de vlag smakeloos en 'Teylingen-onwaardig'. De fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie begrijpt dat de gemeente niets kan doen. 'Privaat bezit, hoe onsmakelijk ook, blijft privaat.' De vlag is inmiddels vervangen voor een ander exemplaar met een nieuwe tekst, zegt de politie. Daarop staat 'zelf nadenken'.