Negentien mensen doen gooi naar burgemeesterschap Pijnacker-Nootdorp

Foto ter illustratie | ANP
Foto ter illustratie | ANP
PIJNACKER-NOOTDORP - Negentien kandidaten hebben voor het burgemeesterschap van Pijnacker-Nootdorp gesolliciteerd bij commissaris van de Koning Jaap Smit. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 17 januari 2022 aantreden.
De vacature ontstond nadat de huidige burgemeester, Francisca Ravestein, eind maart haar vertrek aankondigde. Haar ambtstermijn liep eigenlijk nog tot oktober 2022, maar ze beëindigt haar functie al in januari 2022 om een nieuwe burgemeester de gelegenheid te geven vóór de gemeenteraadsverkiezingen te beginnen.
De sollicitanten, elf mannen en acht vrouwen, variëren in de leeftijd van 38 tot 63 jaar. Smit zal de komende periode gesprekken voeren met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen.

Gemeenteraad spreekt voorkeur uit

De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling. De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten kiezen en voor één daarvan een voorkeur uitspreken richting het ministerie van Binnenlandse Zaken. De minister volgt doorgaans de aanbeveling van de gemeente op.