Coronavirus: Duizenden vaccinaties niet geregistreerd bij GGD door storing

AstraZeneca-vaccin
AstraZeneca-vaccin © Omroep West
REGIO - Het ministerie gaat met 'prikbussen' de wijken in, uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat we op het niveau van september zitten en het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar GGD. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 15 juni.

Duizenden vaccinaties niet geregistreerd bij GGD door storing

Door een storing bij de GGD zijn de afgelopen week zo'n 137.000 vaccinaties niet goed geregistreerd, dat meldt het RIVM. Met de bijgestelde cijfers staat het aantal eerste en tweede coronaprikken die de afgelopen week zijn gezet nu op iets minder dan 1,7 miljoen. Dat getal komt overeen met wat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag naar buiten bracht.
De GGD heeft nog geen oplossing gevonden voor de storing, maar verwacht de cijfers volgende week weer volledig bijgewerkt te hebben. In totaal zijn er inmiddels ongeveer 12,4 miljoen eerste en tweede prikken gezet. Een deel van dat aantal is gebaseerd op inschattingen.

Flinke daling coronacijfers zet door

Het aantal coronabesmettingen heeft de afgelopen week flink doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde de afgelopen week in totaal 8981 positieve testresultaten, een verschil van 38 procent ten opzichte van de week daarvoor. Daarnaast werden in totaal slechts 21 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat waren er een week eerder nog 63. Ook in de ziekenhuisopnames werd een daling van maar liefst 39 procent gesignaleerd. Afgelopen week werden 232 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Volgens het RIVM waren dat er vorige week nog 380.
Hiermee zijn de besmettingscijfers op het laagste niveau beland sinds de nazomer van vorig jaar. Ook het reproductiegetal, wat weergeeft hoeveel anderen worden besmet door iemand met het coronavirus, is naar 0,78 gezakt. Dat getal is gebaseerd op cijfers van twee weken terug. Volgens het RIVM hebben de dalende cijfers volledig te maken met het sterk oplopende aantal vaccinaties. Het virus verspreidt zich daardoor steeds langzamer.

Ministerie denkt na over priklocaties op festivals en in horeca

Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt samen met de GGD'en op welke manieren mensen die niet ingaan op een vaccinatieuitnodiging alsnog verleid kunnen worden tot een coronaprik. Volgens een woordvoerster wordt daarbij gedacht aan bijvoorbeeld mobiele priklocaties op festivals en in de horeca.
Op dit moment werken GGD'en al met mobiele priklocaties, zoals bussen. Die gaan naar plekken waar minder mensen komen opdagen voor een prik, zoals 'wijken met een lage sociaal-economische status'. Zo werden in Rotterdam al prikacties op de markt gehouden. 'Het verschilt echt per regio', aldus de woordvoerster van het ministerie. 'Niet overal zijn dit soort acties nodig.'
De vaccinatiebereidheid is onder jongeren relatief het laagst. Vandaar dat ook de opties voor prikacties op festivals en in de horeca op tafel liggen. 'Er wordt nu al van alles bekeken, besproken en onderzocht', aldus het ministerie. 'En deze zomer, als de massale vaccinatiecampagne achter de rug is, wordt gekeken welke opties richting welke doelgroepen nodig zijn.' Zo komt er mogelijk ook een 'landelijke campagnedag', om het belang van vaccinatie nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Den Haag biedt gratis studieplekken aan voor Haagse studenten

Studenten in Den Haag kunnen vanaf 15 juni tot en met eind oktober gratis gebruikmaken van studieplekken in het World Forum op het Churchillplein of in Tribes aan de Kalvermarkt, dat maakte wethouder Hilbert Bredemeijer vandaag bekend. Studenten kunnen een plek reserveren via studieplekkendenhaag.nl. Daarbij kunnen ze zelf een tijdblok aangeven. Studenten ontvangen dan een QR-code die ze bij aankomst moeten laten zien.
Alle Haagse studenten aan het mbo, hbo of de universiteit kunnen gebruik maken van de studieplekken. Doordat bibliotheken en scholen tijdens de coronacrisis gesloten bleven, was het voor veel studenten lastig om een rustige werkplek te vinden. 'We hebben daarom op twee locaties studieplekken ingekocht. De werkplekken zijn voorzien van een bureau, gratis wifi en uiteraard een stopcontact en een werklamp. Het geld hiervoor komt uit het sociaal-economisch herstelplan van de gemeente Den Haag', vertelt wethouder Bredemijer.

Noodlijdende musea krijgen steun van Cultuurfonds

Het Kickstar Cultuurfonds heeft in totaal 2,7 miljoen euro aan 88 musea uitgekeerd om hun gebouwen en tentoonstellingen coronabestendig te maken. In onze regio ontvingen onder meer het Haags Historisch Museum, Kunstmuseum Den Haag, Muzee Scheveningen en stichting Duivenvoorde steun.
'Dat de nood in de culturele sector onverminderd hoog is, blijkt uit de 1092 aanvragen die werden ingediend voor de 20 miljoen euro die dit jaar beschikbaar is. Een bijna-verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen het noodfonds al 16 miljoen euro doneerde aan producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten', aldus een woorvoerder van het Cultuurfonds.

Wie in 1995 is geboren, kan nu prikafspraak maken

Mensen die in 1995 zijn geboren, kunnen vanaf dinsdag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. Het gaat om mensen die nog 25 zijn of dit jaar hun 26e verjaardag al hebben gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
De mensen uit 1995 krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief, maar kunnen nu al een afspraak maken. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Twee weken geleden konden mensen uit 1979 tot en met 1984 een afspraak maken. Vorige week volgden de mensen uit 1985 tot en met 1993 en sinds maandag kunnen mensen uit 1994 een vaccinatie plannen.

Reisbureau in Schilderswijk: 'Massaal verkoop tickets naar Marokko'

In Marokko zijn vanaf dinsdag reizigers uit het buitenland weer welkom, nadat het land sinds eind februari op slot zat. De grenzen gaan weer open vanwege gestrande buitenlanders in Marokko en om Marokkanen die vastzitten in het buitenland te laten terugkeren. Dat meldt de NOS. Ook willen veel Marokkaanse Nederlanders op vakantie naar het land.
Toen vorige week bekend werd dat de grenzen weer open zouden gaan, ontstond er een run op vluchten. Dat zag ook Mustapha Barbouch, eigenaar van reisbureau Rif Reizen in de Haagse Schilderswijk. Volgens hem is er een run op tickets, maar kan het boekingssysteem van vliegmaatschappij Royal Air Maroc de drukte niet aan. 'We moesten gisteren de zaak sluiten omdat er honderd mensen voor onze deur stonden. Dit leidt tot chaos binnen de Marokkaanse gemeenschap', zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Dee Marokkaanse koning is zich er ook mee gaan bemoeien. Zondag heeft hij instructies gegeven dat de prijzen flink omlaag moesten. Royal Air Maroc heeft dat ook gedaan, waardoor een gezin met vier mensen nu voor ongeveer 500 euro naar Marokko kan vliegen.

Zaterdagmarkt Leiden snel terug naar centrum

Uiterlijk begin augustus keert de Leidse zaterdagmarkt weer terug naar de plek langs het water bij de Botermarkt en de Nieuwe Rijn. Dat meldt voorzitter Soufian Elmarsse van de marktcommissie aan mediapartner Sleutelstad. 'We hebben net een gesprek gehad met de burgemeester en we kunnen snel terug naar normaal.' Burgemeester Henri Lenferink voegt daar via zijn woordvoerder aan toe dat 'het alleen kan als de positieve ontwikkelingen rond corona zich voortzetten.'
De centrummarkt op woensdag is in september vorig jaar al teruggekeerd naar de oude plek en nu de coronacijfers snel blijven dalen, komt ook het moment in zicht dat de markt op zaterdag terug mag naar de vertrouwde plek.

Ministerie gaat met 'prikbussen' de wijken in

Het ministerie van Volksgezondheid komt over enkele weken met een landelijke dag waarop prikbussen de wijk ingaan om mensen te vaccineren tegen Covid-19. Het doel van de campagne is om de vaccinatiedoelstelling van het demissionaire kabinet van 85 procent te halen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl.
Op dit moment heeft 84 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder een prik gehad of wil deze gaan halen, blijkt uit gedragsonderzoek van het RIVM. De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zestigplussers (98 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (71 procent).
Naast een hoge vaccinatiegraad is vooral de spreiding van het aantal prikken belangrijk, aldus het ministerie. Daarom gaan de prikbussen vooral naar plekken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM laag is, zoals achterstandswijken en christelijke gemeenten.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar GGD

Het eerste vaatje nieuwe haring gaat dinsdag naar de GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet krijgt de Hollandse Nieuwe op de vaccinatielocatie naast het Cars Jeans Stadion in Den Haag aangeboden door het Nederlands Visbureau.
Normaal gesproken wordt het eerste vaatje geveild voor een goed doel. Dat gebeurt altijd in de haven van Scheveningen, maar vanwege de coronapandemie kan dat voor het tweede jaar op rij niet doorgaan.
Vorig jaar kreeg de ic-zorg de haringen aangeboden. Directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau noemt de GGD de "logische keuze" voor dit jaar. 'Dankzij hun inzet mogen we er hopelijk op vertrouwen dat alle Nederlanders zich binnen korte tijd een Hollandse Nieuwe zullen voelen.'
Ook medewerkers en mensen die zich op de locatie komen laten vaccineren kunnen een Hollandse Nieuwe krijgen en op een aantal andere GGD-vaccinatielocaties staat het Nederlands Visbureau eveneens met haringen. Vanaf woensdag is de nieuwe haring overal te koop.

Weekcijfers RIVM: evenveel nieuwe coronagevallen als in september

De corona-uitbraak in Nederland is terug op het niveau van september, in de begindagen van de tweede golf. In de afgelopen week zijn minder dan 10.000 mensen positief getest op het coronavirus, het laagste weekcijfer in negen maanden tijd. Op de piek, eind december, waren er soms meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag.
In de wekelijkse update , die dinsdag wordt gepubliceerd, becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 380 nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan in 50 gevallen de patiënt op een intensive care kwam te liggen. Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel sterfgevallen door corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 63. Ook deze cijfers liggen lager dan de weken ervoor.

Bruls: rekening houden met een zomer vol overlast

UTRECHT (ANP) - Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'
Alleen al in zijn stad Nijmegen waren er dit weekeinde meerdere bijeenkomsten in onder meer parken waarop honderden jongeren afkwamen. 'Het maandenlange binnen zitten, moet eruit. Daar blijven we nog wel even last van houden', verwacht de burgemeester.
Het aantal overlastklachten nam tijdens de coronacrisis flink toe. Mensen zijn meer thuis, horen meer en kunnen minder hebben. Hij voorspelt dat dit nog wel even zo doorgaat. 'Deze zomer is het geven en nemen. Wij moeten accepteren dat mensen, vooral jongeren, behoefte hebben om naar buiten te gaan. Dat gaat overlast geven. Dat wat in toom te houden, vind ik een flinke uitdaging.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.