Coronavirus: Mensen uit 1999 en 2000 aan de beurt voor coronavaccinatie

DEN HAAG - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt met ruim vijf procent op één dag. En een miljoen prikken die door de GGD zijn gezet, zijn door ICT-problemen bij die dienst nog niet verwerkt in de centrale database van het RIVM. Volg hier het coronanieuws van donderdag 17 juni.
Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er 1086 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 494 minder dan vorige week donderdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.
In de afgelopen zeven dagen kwamen er 7742 nieuwe positieve testuitslagen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1106 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 13 september.
Flinke afname coronapatiënten in ziekenhuizen
Nederlandse ziekenhuizen behandelen nog 573 coronapatiënten. Dat zijn 32 patiënten minder dan woensdag, een afname van ruim 5 procent in één dag. Een week geleden lagen nog bijna 800 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Op de intensive cares liggen nu 226 coronapatiënten, 13 minder dan een etmaal eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De overige 347 patiënten liggen op verpleegafdelingen.
Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten blijft laag. Op de ic's waren het er het afgelopen etmaal slechts 5. Op verpleegafdelingen kwamen 32 mensen binnen die ziek zijn geworden door het virus, net zoveel als de dag ervoor.
Mensen uit 1999 en 2000 aan de beurt voor coronavaccinatie
Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen donderdag vanaf 10 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Ze kunnen de afspraak bij de GGD maken.
Wie zich wil laten inenten kan terecht bij 140 vaccinatielocaties van de GGD.
1,8 miljoen vaccinaties ontbreken in RIVM-database
De problemen met de vaccinregistratie in Nederland blijven aanhouden. Een miljoen prikken die door de GGD zijn gezet, zijn door ICT-problemen bij die dienst nog niet verwerkt in de centrale database van het RIVM, meldt het AD. Ook bij huisartsen en zorginstellingen zijn de achterstanden nog groot. Toch hoeven mensen zich geen zorgen te maken om hun coronapaspoort, bezweren betrokken partijen.
Volgens een woordvoerder van de GGD is er door het grote aantal prikken dat wordt gezet in combinatie met een ICT-storing een file van gegevens ontstaan. Daardoor kunnen vaccinatiegegevens van mensen die daar toestemming voor hebben gegeven, niet naar het RIVM worden gestuurd.
Zo'n 1 miljoen inentingen zijn daarom nog niet terug te vinden in MijnRIVM, het persoonlijke webportaal waarop iedereen zijn eigen vaccinaties kan terug zien. 'We betreuren de vertraging en werken keihard aan een oplossing', zegt de GGD-woordvoerder.
Nederlanders werken minder uren sinds corona, maar willen er meer
Nederlanders zijn sinds het begin van de coronacrisis minder uren gaan werken, maar willen juist langere werkweken maken. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.
De onderzoekers zien vooral het aantal banen van minder dan 12 uur in de week toenemen. In het eerste kwartaal was het aantal werkenden dat zoveel uren maakte met 83.000 toegenomen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De groep voltijders kromp juist. Sinds het tweede kwartaal laten de cijfers een beweging zien richting kortere werkweken.
Veel mensen die geen volledige werkweken draaien, willen juist meer uren maken. In het vorige kwartaal was het aantal deeltijders dat meer wilde werken met 71.000 toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Dat betrof met name mensen die minder dan 12 uur in de week bezig waren met hun werk.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.