Leidse wethouder Paul Dirkse stopt na verkiezingen

Leidse wethouder Paul Dirkse
Leidse wethouder Paul Dirkse
LEIDEN - Wethouder Paul Dirkse (D66) keert na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 niet terug in de Leidse politiek. Dat zegt hij tegen mediapartner Sleutelstad. Na zes jaar wethouder van onder andere financiën, sport en onderwijs vindt hij het genoeg geweest. 'Het is hier wat mij betreft wel gedaan, ik heb zin om weer andere dingen op te pakken.'
De wethouder heeft een aantal voor Leiden bekende dossiers onder zich, zoals het Roomburgerpark, waar een referendum over kwam. Ook het combibad De Vliet en de nieuwe schaatshal zitten in de portefeuille van Dirkse. Als wethouder Kennis sprak hij zijn trots uit over het Leiden Bio Science Park voor de strijd tegen het coronavirus.
De belangrijkste portefeuille is misschien wel financiën. Zeker omdat de financiële situatie in Leiden geen makkelijke is. Op dit moment is Dirkse nog druk met de jaarrekening van 2020 en de voorbereiding op de begroting voor verkiezingsjaar 2022. De afgelopen jaren kwam er veel kritiek op het uitgavepatroon van het huidige college omdat er erg veel geïnvesteerd wordt. Dat heeft geleid tot een hoge gemeenteschuld, meldt Sleutelstad.

Terugbetalen

Daar is Dirkse overigens wel op voorbereid. Veel van de kritiek richt zich ook op het feit dat er voor komende colleges minder ruimte is om zelf grote nieuwe uitgaven te doen. De huidige investeringen moeten namelijk in die jaren worden terugbetaald.
'De ruimte voor toekomstige colleges is inderdaad kleiner', erkent Dirkse, die er daarna ook aan toevoegt dat dat ook erg afhankelijk is van hoeveel geld er vanuit Den Haag naar Leiden komt.

Toekomst nog niet duidelijk

De huidige wethouder van financiën gaat van die volgende collegeperiodes in Leiden in ieder geval niet meer direct iets meemaken. 'Ik zou het nog jaren kunnen en willen doen, maar ik kijk ook wel naar een goed moment om het stokje over te geven. We hebben met Fleur Spijker nu een goede lijsttrekker in de partij', zegt Dirkse die in 2018 nog de D66-lijst aanvoerde bij de verkiezingen.
'Ik heb zin om weer andere dingen op te pakken.' Ook een verzoek om nog langer wethouder te blijven voor zijn partij, zal Dirkse afslaan. Wat hij wel gaat doen als er over ongeveer een jaar een nieuw college is, weet hij nog niet. 'Ik kom uit het bedrijfsleven, maar daar zal ik denk ik niet meer naar teruggaan', weet hij in ieder geval al wel.