Instellingen

Reddingsbrigades openen posten op strand eenmalig op woensdag

De reddingsbrigade in actie, ter illustratie
De reddingsbrigade in actie, ter illustratie © ANP
REGIO - Met een mooie stranddag en bijbehorende drukte gaan de vrijwilligers van de reddingsbrigades langs de kust de posten op het strand woensdag al bemensen. In juni is de reddingsbrigade alleen in het weekend actief. Het was niet zeker of er genoeg mensen beschikbaar waren, maar de posten in Katwijk, Noordwijk en Westland zijn in ieder geval open.
Op het Noordwijkse strand zijn drie reddingsposten, aan de Wilhelmina Boulevard, de Duindamseslag en op de Langevelderslag. In de zomermaanden juli en augustus zitten daar zeven dagen per week lifeguards. In juni zijn de posten officieel alleen in het weekend geopend. 'Onze mensen weten dat het woensdag een mooie en drukke stranddag wordt. 'De meeste werken voor een baas', legt voorzitter Harry Admiraal uit. 'We hebben minimaal vijf mensen nodig om een post te bemannen.'
Afgelopen zondag was een drukke dag voor de Noordwijkse Reddingsbrigade, ze moesten meermaals hulp verlenen. 'Zo werd iemand gestoken door een Pieterman, een vis die hoort tot de giftigste dieren van Europa. De baarsachtige vis graaft zich onder in het zand, meestal in de eerste vijf meter in de zee of in de kim. Zo noemen we in Noordwijk het stukje binnenmeer dat ontstaat als het eb is en waar kinderen graag spelen. De collega's hebben eerste hulp aan het slachtoffer verleend.'

Zwemmers in een mui in de problemen

Verder waren er wat standaard zaken voor de eerste hulp zoals een hondenbeet en een nare blessure met volleybal, waar zelfs een ambulance voor moest komen. Aan het einde van de dag kwamen twee zwemmers in een mui in de problemen, ze konden niet meer op eigen kracht terugzwemmen naar het strand. Drie lifeguards hebben de zwemmers in veiligheid gebracht.
'In juli organiseren we weer mui-zwemmen voor kinderen. dat is heel gaaf. 's Ochtends krijgen de kinderen theoretische les en daarna gaan we echt met ze in een mui zwemmen. Tenminste, als er een mui is, want het blijft natuur', legt Admiraal uit.

Den Haag

Den Haag heeft al vanaf 1 mei tot en met 30 september standaard strandbewaking. Vanuit de Veiligheidsregio Haaglanden worden brandweermensen ingezet als lifeguard langs de Haagse kust.