Achtergrond bij het weerbericht: 9 augustus, 09:00 uur

Huub Mizee
Huub Mizee © Omroep West
DEN HAAG - Vandaag tijdelijk minder warm, daarna opnieuw warm en donderdag kans op onweer.
Ons weer wordt al een paar dagen bepaald door een depressie die afgelopen weekend langzaam over Schotland naar de noordelijke Noordzee is getrokken (kerndruk vanmorgen vroeg 1001 hPa). Met een zuidwestelijke stroming werd en wordt onstabiele lucht aangevoerd en van tijd tot tijd trekken er ook storingen en/of fronten mee waarbij de buienvorming wordt geactiveerd. Zo kregen we zaterdag later in de middag en begin van de avond plaatselijk met actieve regen- en onweersbuien te maken. Vooral in het oosten van Zuid-Holland waren de buien soms fel. In Kijkduin kwam er in de nacht van zaterdag op zondag even na middernacht een zware bui voor. Daarbij viel 13 mm neerslag. Overdag kwam er nog 2 mm bij. In Zoetermeer viel dit weekend 12 mm, in Gouda-Noord 25 mm.
Precies een jaar geleden hadden we in deze tijd van augustus te maken met een ongekende hittegolf. Zo werd het op 7, 8 en 9 augustus op Schiphol respectievelijk 33, 34 en 31°.
Vanmorgen nadert er vanuit het zuidwesten opnieuw een frontale storing. De bewolking neemt dan ook toe en we krijgen opnieuw met buien te maken. Later vandaag komen er wel weer opklaringen. De zuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig en de temperatuur loopt op tot ongeveer 19°.
Vanavond passeert er eveneens nog een storing met enkele buien. De zuidwestenwind neemt af naar matig tot vrij krachtig en de minima komen op 14 of 15° uit. Ook morgenochtend zullen er nog een paar buien voorkomen, morgenmiddag komt er geleidelijk meer zon. De matige, aan zee vrij krachtige zuidwestenwind ruimt naar west en de maximumtemperatuur komt rond 20° te liggen.
Het genoemde lagedrukgebied trekt de komende dagen langzaam naar het noorden weg en vult daarbij op. Vanaf woensdag komt ons weer dan onder invloed van een hogedrukgebied dat zich vanuit de Golf van Biskaje uitbreidt naar Frankrijk, Duitsland en ons land. Vanaf woensdag blijft het droog en we krijgen meer zon. Woensdag wordt het daarbij circa 23°, donderdag kan het 25 of 26° worden.
Het hogedrukgebied trekt aan het einde van de week naar het oosten en vrijdag zal er een zwak koufront passeren. Vrijdag en zaterdag is er dan ook meer bewolking, maar neerslag wordt er niet verwacht. De maxima liggen daarbij omstreeks 21°. Daarna komt er waarschijnlijk een nieuw hogedrukgebied boven Nederland en Duitsland te liggen. De kans op neerslag blijft klein en de maxima liggen daarbij iets boven de 20°.
Weerman Huub Mizee, Omroep West