Haagse horrorpollers genadeloos voor automobilisten: al acht klappers

Een auto botst op een poller op de Escamplaan in Den Haag
Een auto botst op een poller op de Escamplaan in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - Het zijn ware horrorpollers aan het worden: De verkeersblokkades die sinds begin juni in het Haagse stadsdeel Escamp zijn geplaatst, zorgen voor het ene na het andere ongeluk. Automobilisten weten zich geen raad met de paal die als bij complete verrassing uit het wegdek lijkt te groeien. De ene botsing is nog niet geweest of de volgende volgt. In totaal knalden acht auto’s op een van de twee nieuwe pollers aan de Escamplaan in Den Haag.
De teller lijkt nog niet tot stilstand gekomen: ook dinsdag botsten twee automobilisten op een van de pollers, zo meldt mediapartner Den Haag FM. Een automobilist werd ter plekke door het ambulancepersoneel nagekeken, vooralsnog bleef het bij materiële schade. Verbodsborden en verkeersregelaars bleken niet afdoende om ongelukken te voorkomen.
Wat het lastig maakt is dat het verkeer op de Escamplaan bij het HagaZiekenhuis in Den Haag in de afgelopen jaren soms wel en dan weer niet mocht doorrijden. Meestal niet en soms wel. Sinds 7 juni is de busbaan waarop de pollers zijn geplaatst niet meer voor gewone doorgaand verkeer toegankelijk, maar automobilisten blijven het proberen. Vroeger mocht het wel eens, dus nu nog steeds; zo lijkt de gedachte. De gemeente Den Haag laat weten de ongelukken te betreuren, maar wijst op alles dat is gedaan om de nieuwe verkeerssituatie helder te maken.

Dat blijkt nog niet voor iedereen gelukt

Door de gewijzigde route is de Escamplaan voortaan alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer, taxi's en bewoners. Het Hagaziekenhuis is daarbij niet langer bereikbaar via de Leyweg voor al het andere verkeer. 'Ruim voor het plaatsen van de pollers waren waarschuwingsborgen neergezet om automobilisten te laten wennen aan de nieuwe situatie', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag tegen Omroep West.
'Ook heeft de gemeente dit bekendgemaakt met een advertentie in de Stadskrant, op Facebook, via de websites van de gemeente en het HagaZiekenhuis, en door het plaatsen van informatieborden bij de hoofdingang van het ziekenhuis en bij de toegang tot de spoedeisende hulp', zegt de woordvoerder.
Buurtbewoners zien het regelmatig mis gaan en snappen niet dat mensen de waarschuwingsborden niet zien:
Pollers in Den Haag zorgen voor verkeerschaos

Bereikbaarheid ziekenhuis blijven garanderen

'De bussluis bestaat uit een in- en uitrijdende poller. Sinds de ingebruikname zijn bij de gemeente vier aanrijdingen gemeld met de inrijdende poller en vier de andere kant uit', zegt de woordvoerder. 'De gemeente is zich ervan bewust dat veel automobilisten gewend zijn via de Leyweg naar het ziekenhuis te rijden en dat je nooit iedereen bereikt met alle communicatiemiddelen.'
Rond het ziekenhuis worden nieuwe woningen gebouwd. De nieuwbouw komt onder meer op de plekken waar voorheen bezoekers van het ziekenhuis parkeerden. 'Voor de bezoekers van het ziekenhuis is daarom aan de Escamplaan een grote parkeergarage gebouwd, de kruising Escamplaan-Leyweg kan deze verkeersstroom van bezoekers niet aan en we willen de bereikbaarheid van het ziekenhuis kunnen blijven garanderen', verklaart de woordvoerder.

Gemeente beraadt zich op eventuele stappen

'De Escamplaan is nooit een doorgaande route geweest', vervolgt ze. 'In het verleden lag er een bussluis en kon men alleen via de Leyweg naar het ziekenhuis rijden. Voor de nieuwe situatie is de bussluis, nu met pollers, meer richting Leyweg verplaatst zodat bezoekers het ziekenhuis via de andere kant van de Escamplaan kunnen bereiken.' Toch was de weg soms ook open voor al het verkeer dat er wilde komen en dat zorgt nu voor de durfals onder de automobilisten voor problemen.
De gemeente beraadt zich momenteel op eventuele stappen om automobilisten ter hoogte van de pollers voor een langere periode duidelijker te wijzen op de nieuwe situatie. Hart voor Den Haag / Groep de Mos heeft het stadsbestuur er inmiddels vragen over gesteld.