Buurtteam moet Haags Laakkwartier veilig houden: 'Belonen bij goed gedrag'

Het liep zondag na het duel van Oranje uit de hand op het Jonckbloetplein
Het liep zondag na het duel van Oranje uit de hand op het Jonckbloetplein © Regio15
DEN HAAG - In de Haagse wijk Laakkwartier worden donderdagavond buurtteams ingezet tijdens de tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK. De teams moeten nieuwe rellen voorkomen en de rust proberen te bewaren. 'We gaan het gesprek aan met jongeren die door de straten lopen,' zegt Ayet Suudioglu van buurtinterventieteam Laakkwartier.
Na afloop van de eerste wedstrijd van Oranje was het onrustig in het Haagse Laakkwartier. Er werd met vuurwerk en stenen gegooid en brand gesticht op straat. Buurtteams uit zowel Laak als Spoorwijk proberen dit tegen te gaan door preventief te controleren en het gesprek aan te gaan met jongeren in de wijk. Ayet Suudioglu loopt als rolmodel mee met het team van Laakkwartier.
'Als rolmodel spoor ik jongeren aan om de juiste beslissingen te nemen, we bouwen aan een gezonde band en verandering in de wijk', vertelt Ayet. Het buurtinterventieteam gaat gesprekken aan met jongeren in de wijk. 'Op de avond van de rellen heeft het team meerdere jongeren die onderweg waren naar het Jonckbloetplein weten terug te sturen', zegt Ayet. Daarnaast deelt het team informatie met de politie.

Goed gedrag wordt beloond

Ayet denkt met het buurtinterventieteam na over hoe ze jongeren van de straat kunnen houden. Hij vindt dat goed gedrag vooral beloond moet worden. 'Jongeren die zich goed gedragen en zich niet laten leiden door sensationele gebeurtenissen worden beloond. Buurtteams organiseren daarom activiteiten. Zo gaan er 30 jongeren uit de buurt vanavond paintballen.'
De politie hield zondag drie mensen aan op het Jonckbloetplein
De politie hield zondag drie mensen aan op het Jonckbloetplein © Regio15
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren niet de straat op gaan om te rellen gaat het interventieteam door de wijk lopen. Dit doen ze voor, na en tijdens de wedstrijd van het Nederlands elftal. 'We gaan het gesprek aan met jongeren die door de straten lopen, zo proberen we ervoor te zorgen dat ze vanavond geen sensatie gaan opzoeken', legt Ayet uit.