Coronavirus: Drukke uitgaansnacht, 522 nieuwe besmettingen

Jongeren met drank
Jongeren met drank © ANP
REGIO - Nederland gaat zaterdag verder van het slot af. Bijna alle coronamaatregelen komen dan te vervallen. Wel moeten we dan nog steeds anderhalve meter afstand houden. Dat en meer in het coronablog van dit weekend.

Afgelopen etmaal 522 nieuwe coronabesmettingen, 1 coronadode

Voor de tweede dag op rij zijn er minder dan 600 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zaterdagochtend en zondagochtend 522 meldingen van nieuwe coronagevallen. Een dag eerder waren dat er 563. Het aantal positieve tests ligt ruim onder het weekgemiddelde van 625 besmettingen. Het laat zien hoe hard het aantal besmettingen daalt. Vorige week zondag meldde het RIVM 716 positieve tests, de zondag ervoor 1043 en nog een zondag eerder 1596.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 1. Een dag eerder werden er voor het eerst sinds september geen nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Dat betekent niet met zekerheid dat er die dag ook daadwerkelijk geen enkel persoon is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Wanneer een patiënt aan corona sterft, duurt het soms een tijdje voordat dit is verwerkt en geregistreerd.
In de afgelopen zeven dagen zijn 4377 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.

Drukke uitgaansnacht, mensen vroeg dronken

Op verschillende plekken in het land zijn zaterdagavond hordes mensen op uitgaansgelegenheden afgekomen, nu het weer toegestaan is voor kroegen en nachtclubs om de deuren te openen. Volgens politiewoordvoerders was het druk in de binnensteden, maar waren er weinig noemenswaardige incidenten.
In Den Haag zaten de cafés vol, maar de politie heeft geen meldingen van heftige incidenten gekregen. Het was vroeg druk, met veel jonge mensen die ervan genoten eindelijk weer een avondje te kunnen stappen. 'Wat opvallend was, was dat veel mensen vroeg dronken waren, waarschijnlijk omdat ze eindelijk weer konden', aldus de woordvoerder. Toch was de uitgaansdrukte niet heftiger dan op een 'normale' stapavond voor corona. 'Er waren wat kleine incidentjes, een belediging hier en een wildplasser daar, maar verder geen bijzonderheden.'
De eigenaresse van Cafeetje Heeeurlijk in Gouda werd emotioneel van het vrijgeven van de openingstijden. 'Ik vind het gewoon zalig dat het weer mag, al die mensen weer zien, knuffelen, feesten, je krijgt je leven weer terug.'
Lees hier het hele verhaal.

Uitstel belastingaangifte ondernemers

De Belastingdienst verlengt corona-uitstel naar 1 oktober. Dit betekent dat ondernemers 3 maanden extra uitstel van belastingen krijgen.

Oranjefans kunnen EK-wedstrijden kijken op groot scherm

Oranjefans kunnen op verschillende plekken in het land op terrassen en in kroegen het Nederlands elftal voor het eerst op grote schermen zien spelen. Tijdens de EK-wedstrijd tegen Tsjechië hoeven voetbalfans bovendien geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden, als ze een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien.
Onder meer Den Haag, Delft, Westland en Leiden staan het toe vanaf het terras te juichen. Lees hier meer.
Erik Niekolaas van The Fiddler in Den Haag is blij dat er zondag weer gejuicht kan worden in zijn zaak
Erik Niekolaas van The Fiddler in Den Haag is blij dat er zondag weer gejuicht kan worden in zijn zaak © Omroep West

Nederlanders mogen zonder test of vaccinatiebewijs naar Duitsland

Nederlanders die naar Duitsland gaan, hoeven zich niet meer aan te melden en ze hoeven geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer te tonen om het land in te mogen. Vanaf zondag geldt Nederland niet meer als risicogebied voor Duitsland, waardoor deze maatregelen zijn afgeschaft. In Duitsland zijn nog wel coronamaatregelen van kracht.
Friesland, Groningen en Zeeland werden eerder al op 'groen' gezet door de Duitse overheid. Die provincies zijn erg populair bij Duitse toeristen. Nu Nederland niet meer als risicogebied geldt, mogen Duitsers ook weer ons land binnen, zonder dat ze bij thuiskomst een negatieve coronatest moeten hebben of in quarantaine moeten. Duitsland gold al langere tijd niet meer als risicogebied voor Nederland.

'Een derde van Nederland: mondkapjesplicht te vroeg afgeschaft'

Ruim een derde van de Nederlanders vindt dat de mondkapjesplicht te vroeg is afgeschaft. Ze maken zich zorgen en hadden de maatregel liever nog even aangehouden. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een panel onder 4000 deelnemers.
Met name oudere Nederlanders menen dat het kabinet de mondkapjesplicht nog niet had moeten opheffen. Onder vijftigplussers is de steun voor de maatregel het grootst: 42 procent vindt dat de versoepeling te vroeg komt. Jongeren onder de dertig staan daarentegen in groten getale (71 procent) achter de afschaffing.
Een ruime meerderheid van de panelleden (59 procent) vindt niet dat de verplichting te snel is afgeschaft. Velen zeggen dat de kapjes 'geen zin' hebben gehad. Anderen wijzen erop dat iedereen nu een keuze heeft. 'Ik heb het vanochtend nog wel gedragen tijdens het boodschappen doen', zegt een deelnemer.

Grote rijen bij Testen voor Toegang-locatie aan De Werf in Den Haag

Honderden mensen stonden vrijdag in de rij bij testlocatie aan De Werf in Den Haag. De locatie wordt gebruikt voor Testen voor Toegang. Nu de kroegen en clubs weer volledig open mogen, moet iedereen zich verplicht laten testen om binnen te komen. De wachttijden liepen in sommige gevallen op tot wel anderhalf uur, meldt mediapartner Regio 15. De drukte was zo groot dat de politie met enige regelmaat langsreed om te controleren.
Bij De Werf vormden zich lange rijen
Bij De Werf vormden zich lange rijen © Regio15

Voor het eerst sinds september geen melding van sterfgevallen door corona

De afgelopen 24 uur zijn is bij het RIVM geen enkele melding binnengekomen van een sterfgeval door corona. De laatste keer dat dat gebeurde was op 7 september, ruim een halfjaar geleden. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend werden 569 meldingen gedaan van nieuwe coronabesmettingen. Dat ligt ruim onder het weekgemiddelde van 655 coronabesmettingen. Op vrijdag werden nog 654 besmettingen gemeld.
In vergelijking met vorige week zaterdag is de daling goed zichtbaar. Toen werden bij het RIVM nog bijna 700 positieve tests gemeld. De zaterdag ervoor waren dat er 1240, en de de zaterdag daarvoor 2160. Hiermee is Nederland weer op hetzelfde niveau als het begin van de tweede golf in september.

15 miljoenste prik is gezet, vaccinatiebereidheid op 87 procent

Op dit moment zijn ruim vijf miljoen mensen in Nederland volledig gevaccineerd en meer dan vier miljoen gedeeltelijk. De 15 miljoenste prek werd vandaag gezet, laat zorgminister Hugo de Jonge via twitter weten. Dat cijfer moet nog op het coronadashboard verschijnen, omdat de teller daar nog niet is bijgewerkt. Ook lijken steeds meer mensen bereid om zich te laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid ligt volgens de minister op zo'n 87 procent.

Alphense dj in vol Paradiso

Een volle club met honderden feestende mensen dicht tegen elkaar aan. Het zijn beelden die we lange tijd niet gezien hebben, maar vrijdag- op zaterdagnacht was het weer zover in Paradiso in Amsterdam. Dj Reinier Zonneveld uit Alphen aan den Rijn mocht daar sinds lange tijd de zaal weer op z'n kop zetten. Het was de eerste clubnacht sinds 12 maart 2020.
Alphense dj Reinier Zonneveld in Paradiso
Alphense dj Reinier Zonneveld in Paradiso © ANP

Nachtclubs willen zo snel mogelijk van toegangstesten af

Als het aan de nachtclubs licht dan vervallen de toegangstesten zo snel als mogelijk. Door de coronatestverplichting zullen jongeren mogelijk besluiten een clubavond te laten schieten of ze melden zich met het verkeerde toegangsbewijs aan de deur. Ook vragen de clubeigenaren zich af of er wel voldoende testcapaciteit is, zeker als straks ook het festivalseizoen weer losbarst.
Op dit moment kan een club alleen open als bezoekers een coronatoegangsbewijs hebben. Veel jongeren zullen zich er volgens Nachtbelang, de belangenvereniging van nachtclubs, niet bewust van zijn dat er een test nodig is van een speciale testlocatie. 'We sluiten niet uit dat er jongeren zijn die met negatieve test of vaccinatiebewijs gewoon toegang denken te kunnen krijgen', aldus de vereniging. Er zijn ook locaties waar je meer dan een half uur moet rijden om bij een aangewezen testlocatie te komen. Het is volgens Nachtbelang onzeker of alle bezoekers dat voor een clubavond over hebben.
'Het is oprecht een uitdaging om een bedrijfssector als deze weer zo snel op gang te krijgen midden in de zomer met veel concurrerende alternatieven voor je doelgroep', aldus Nachtbelang. De belangenvereniging verwacht dat de komende tijd steeds meer zaken zullen opengaan, mogelijk in de steden wat meer dan in de gebieden waar er minder testlocaties zijn.

Nog eens 175.000 Janssen-vaccins beschikbaar

Er zijn de komende weken nog eens 175.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor mensen die liever deze prik krijgen dan het vaccin van Moderna of Pfizer. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze vaccins komen bovenop de 200.000 extra Janssen-vaccins die beschikbaar waren. Voor die eerste 'lading' zijn al veel afspraken ingepland.
Van de eerste 200.000 waren vrijdagavond nog zo'n 15.000 Janssen-vaccins over. Het vaccin is vooral populair omdat één prik genoeg is, terwijl mensen die Moderna en Pfizer krijgen, twee keer geprikt moeten worden voordat ze volledig gevaccineerd zijn. Het ministerie wijst wel op de betere bescherming van die laatste twee vaccins 'en de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking van ernstige trombose in combinatie met lage bloedplaatjes bij het Janssen-vaccin op jongere leeftijd'.

'In juli bijna honderd festivals minder dan in 2019'

Ondanks de versoepelingen voor grote evenementen in juli, staan er nog niet heel veel festivals op de agenda. Dat laat de nieuwssite Festivalinfo weten aan het ANP. Er zijn bijna honderd festivals minder te bezoeken in juli dan in 2019. In totaal vinden er in juli 49 festivals plaats in Nederland volgens de hoofdredacteur van de Nederlandse nieuwssite over festivals. In juli 2019 waren dat er nog zo'n 146. De meeste festivals die niet doorgaan zijn naar 2022 verhuisd. Sommige zijn verplaatst naar later in de zomer of in het najaar.
Dat de meeste festivals nog niet door kunnen gaan is geen verrassing volgens Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). 'We hebben lang moeten wachten op het garantiefonds. Als dat er eerder was geweest, hadden organisatoren eerder gedurfd om harde verplichtingen aan te gaan', vertelt hij. Zo komen sommige festivals in tijdnood met leveranciers strikken of krijgen ze niet op tijd de vergunningen rond met de gemeente of provincie. Bovendien is er her en der nog een flink tekort aan personeel, zegt Schans. 'Het is maatwerk. Als je het vergelijkt met een normaal jaar is 2021 dus inderdaad minder druk.'
Vanaf 30 juni mogen festivals weer doorgaan zonder grote beperkingen. Bezoekers hoeven geen mondkapje op en ook de anderhalve meter afstand kan worden losgelaten. Ze moeten zich wel vooraf laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Bij meerdaagse evenementen moet ook tussentijds getest worden.

'Scholen deden te weinig aan ventilatie vóór heropening'

Scholen hebben tijdens de lockdown te weinig gedaan om de ventilatie op orde te krijgen voor het moment dat ze weer open mochten. Ondanks dat scholen lang dicht waren in verband met de coronamaatregelen, en een coördinatieteam van de overheid scholen aanspoorde hun ventilatie te verbeteren, is er volgens de branchevereniging Binnenklimaat Nederland relatief weinig actie ondernomen. Ook zijn er opdrachten uitgesteld. Daardoor zou een grote achterstand met de installatie van deze systemen zijn ontstaan.
Voorzitter Wouter Wijma van Binnenklimaat Nederland vertelt dat zijn eigen ventilatiebedrijf Ned Air ongeveer dertig tot veertig procent meer verkoopt dan voorgaande jaren. Het aantal scholen dat van hem afneemt is iets groter geworden, maar niet veel. Volgens Wijma is er bij scholen te weinig daadkracht om betere ventilatie te verzorgen.
Tijdens de pandemie richtte onderwijsminister Arie Slob het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) op. Volgens dit team bleek twintig procent van de schoolgebouwen, oftewel ongeveer tweeduizend panden, niet of onvoldoende geventileerd. Wijma schat dat dit in werkelijkheid veertig tot vijftig procent van de schoolgebouwen betreft. Hij kijkt naar een ander eisenpakket dan die het LCVS aanhoudt. Hij had graag gezien dat scholen het thuisonderwijs als gelegenheid gebruikten om scholen van goede systemen te voorzien, maar dit bleef volgens hem uit. Precieze cijfers hierover heeft hij niet.

Testen voor Toegang in Den Haag niet makkelijk bereikbaar

De heropening van nachtclubs, discotheken en andere nachthorecagelegenheden zorgt ervoor dat het aantal toegangstesten fors toeneemt. In Den Haag moeten potentiële stappers naar de rand van de stad reizen voor deze speciale Testen voor Toegang-locatie. De Haagse VVD en verschillende ondernemers maken zich hier zorgen over.
Want, hoe groot is de toegangstestbereidheid van jongeren die bijvoorbeeld vijftien kilometer moeten fietsen voor een toegangstest? Lees hier meer.

Rutte: anderhalve meter is vanaf nu leidend

Er moet nog anderhalve meter afstand bewaard worden, maar verder kan bijna alles weer als vanouds. Deze zaterdag worden veel coronamaatregelen versoepeld. Zo lang mensen niet te dicht bij elkaar komen, zijn er nauwelijks nog regels van kracht. Alle publiek toegankelijke locaties mogen weer open, kondigde het kabinet vorige week aan. Om afstand te kunnen bewaren geldt er afhankelijk van het vloeroppervlak een maximaal aantal gasten. Als het niet mogelijk is om afstand te bewaren, zijn de regels strenger.
In het openbaar vervoer, de taxi, op stations en luchthavens geldt een mondkapjesplicht. Hetzelfde geldt voor het voortgezet onderwijs. Nachtclubs mogen ook weer open, maar dan alleen als de aanwezigen een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Overigens kunnen ook andere horecagelegenheden ervoor kiezen om alleen mensen binnen te laten met zo'n bewijs als ze de anderhalve meter willen loslaten. Dit alles binnen de reguliere openingstijden, die ook weer gelden voor de verkoop van alcohol in de winkel.
Thuis noch buiten gelden regels voor maximale groepsgroottes, er mogen weer amateursportwedstrijden gehouden worden en wie kan thuiswerken, hoeft dat nog maar de helft van de week te doen. Zingen, blazen en schreeuwen kan weer als vanouds. Evenementen waar een vergunning voor nodig is, moeten wachten tot woensdag voor ze weer van start kunnen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.