Zes aanhoudingen en 213 boetes bij grote handhavingsactie Scheveningen

In beslag genomen drugs.
In beslag genomen drugs. © Henriëtte Guest
DEN HAAG - Bij een grote handhavingsactie aan de kuststrook en in het havengebied van Scheveningen zijn afgelopen zaterdag zes personen aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol of drugs. Tijdens de actie van de gemeente, politie, douane, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, NVWA, HTM en de brandweer was vooral aandacht voor huftergedrag in het verkeer, zoals straatraces en voertuigen die overlast veroorzaken. 213 bestuurders kregen een boete.
De gemeente heeft samen met bewoners en ondernemers een actieplan gemaakt om maatregelen te nemen tegen de buitensporige drukte en overlast op Scheveningen. Het gaat om maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval. Tijdens deze handhavingsactie richtten de controleurs hun pijlen dan ook daar op.
Agenten hebben 52 bestuurders beboet omdat zij regels overtraden, zoals bellen achter het stuur, gekleurde verlichting of rijden over de stoep. Acht bromfietsen bleken te zijn opgevoerd: deze bestuurders mochten niet meer verder rijden. Tijdens de actie kwamen handhavers ook tien voertuigen tegen die het toegestane geluidsniveau overschreden. De bestuurders van deze auto’s of motoren kregen een boete van ongeveer 450 euro. Acht bestuurders mogen niet meer rijden met hun voertuig, totdat het voertuig is hersteld en RDW-gekeurd.

Boetes voor fout parkeren en te veel drugs in het bezit

De komende weken zullen nog 161 bestuurders een boete thuis ontvangen omdat zij parkeerden zonder te betalen. Tien auto’s stonden fout geparkeerd, ook deze automobilisten krijgen een boete. Ook krijgen vier brommerrijders een boete omdat zij een brommer hadden uit 2010 of daarvoor. Den Haag heeft sinds 1 januari een milieu-zone. Tweetakt brom- of snorfietsen uit 2010 en daarvoor mogen nergens meer in Den Haag rijden. Dit wordt onder andere gecontroleerd door camera's.
In totaal werden er tijdens de controle vijf mensen aangehouden omdat zij reden onder invloed van drugs. Een van hen bedreigde de politie. Twee mensen hebben een boete van 259 euro gekregen van het OM omdat zij lachgas bij zich hadden. Een inzittende van een buitenlands voertuig kreeg een boete van 359 euro omdat deze in het bezit was van zoveel drugs dat dit viel onder een handelshoeveelheid. Aan de kust is een softdrugsverbod, daarom mogen in dat gebied geen softdrugs gebruikt worden.

19.000 euro belastingschulden en misstanden bij horecaondernemingen

De HTM controleerde in het openbaar vervoer rondom Scheveningen. In tramlijn 11 en 1 ontvingen 39 reizigers een boete van 55 euro omdat zij geen geldig ov-ticket hadden. Daarnaast kregen meerdere mensen een waarschuwing vanwege het niet dragen van een mondkapje. De politie heeft één tramreiziger een boete gegeven voor het niet tonen van een geldig identiteitsbewijs. Gemeentelijke belastingzaken heeft voor ruim 19.000 euro geïnd aan openstaande belastingschulden. Vier personen konden hun openstaande schuld direct betalen en zeven anderen hebben een wielklem gekregen.
Zeven horecaondernemingen werden gecontroleerd, door het handhavingsteam, de politie en de NVWA, naar aanleiding van signalen van misstanden of overlast. Bij een aantal van deze ondernemers wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt vanwege aangetroffen overtredingen. De NVWA heeft één boete moeten opleggen omdat de onderneming niet voldeed aan de hygiëne-eisen. Twee andere ondernemingen kregen een officiële waarschuwing. Er volgt op korte termijn een hercontrole.