Advocaat ADO Den Haag: 'Club kan niet meer aan lopende betalingsverplichtingen voldoen'

Financieel directeur Jachin Wildemans (L) en interim directeur Edwin Reijntjens van ADO Den Haag tijdens de rechtszaak
Financieel directeur Jachin Wildemans (L) en interim directeur Edwin Reijntjens van ADO Den Haag tijdens de rechtszaak © ANP
DEN HAAG - De financiële situatie bij ADO Den Haag is zo ernstig dat er niet meer aan de lopende betalingsverplichtingen kan worden voldaan. De schulden lopen verder op en de situatie is zeer kritiek, zei de advocaat van de club maandagochtend tijdens een kort geding tussen de voetbalclub en de Chinese eigenaar United Vansen.
De rechter bepaalde in april dat grootaandeelhouder United Vansen Sports (UVS) een bedrag van twee miljoen euro moet betalen aan de voetbalclub. Anders dan vaak gedacht bleek dit bedrag een achtergestelde lening te zijn.
De Chinezen, die in april niet bij het kort geding aanwezig waren, kwamen maandag wél met een verweer. Ze eisten dat de rechter de vorderingen alsnog afwijst. 'ADO doet voorkomen alsof hier van een onvoorwaardelijke verplichting sprake is', verklaarde de advocate van UVS. 'Dat is niet zo. ADO mag dan niet blij zijn met haar aandeelhouder, dat betekent niet dat ze niet-bestaande vorderingen in het leven mag roepen. Want UVS heeft geen plicht om te betalen', betoogde de advocaat. Als het aan UVS ligt, zal de twee miljoen euro niet worden overgemaakt.

Beslaglegging opgeschort

Na het vonnis van twee maanden geleden besloot ADO om als pressiemiddel alvast beslag te leggen op de aandelen van UVS. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de club deze maatregel niet heeft voortgezet, zodat hij weer is vervallen. De rechter toonde zich verbaasd en vroeg om uitleg. De advocate van ADO reageerde met de mededeling dat er slechts van een opschorting sprake is. Hiertoe was volgens de zegsvrouw besloten om 'de uitspraak van de rechter af te wachten'. Volgens haar kan de beslaglegging altijd weer opnieuw worden ingesteld.
De financiële problemen zijn opgelost wanneer ADO wordt verkocht en de opbrengst van de aandelen beschikbaar komen. Het streven is dat dit snel gebeurt. Een door de rechter aangestelde 'herstructureringsdeskundige' is hier al enige tijd druk mee bezig. De onderhandelingen met twee geïnteresseerde partijen zijn volop aan de gang. Hierbij gaat het om de uit Voorburg afkomstige zakenman Ad Nederlof en het consortium van de vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze.

Garantie

Zelf bereikte UVS de afgelopen maanden al met diverse andere kandidaten een akkoord, maar telkens zijn die overeenkomsten om uiteenlopende redenen weer van tafel gegaan. Ook het geruzie over wie de twee miljoen euro op zich neemt heeft hiermee te maken. Deze komt voort uit een toezegging van UVS en haar Chinese partner Jiahua Oriental Holdings uit de zomer van 2020. Die zogeheten liquiditeitsgarantie houdt in dat bij een liquiditeitstekort van ADO, UVS garant zou staan voor de betaling van het geld om dit op te lossen.
Begin dit jaar bleek er twee miljoen nodig te zijn. In diezelfde periode stevende UVS af op de verkoop van haar aandelen aan de Nederlands/Zwitserse investeringsmaatschappij Cosinus Capital Group Partners onder leiding van Hagenaar Anthony Rothengatter. Besloten werd om de benodigde twee miljoen meteen in die beoogde deal mee te nemen. 'Zodra de aandelen waren overgedragen, zou Cosinus de leninggever worden', verklaart de advocate van de Chinezen.

Verplichting

Deze constructie ging niet door, omdat de beoogde transactie van UVS met Cosinus werd afgeblazen. Volgens de advocate is de lening hierdoor dus 'niet tot stand gekomen'. 'Het feit dat Cosinus heeft nagelaten de storting te doen, ontslaat UVS niet van haar betalingsverplichting jegens ADO', gaf de advocaat van ADO als reactie.
'De vraag die ik moet beantwoorden, is in hoeverre duidelijk is geweest dat UVS primair voor het geld zou zorgen en UVS uiteindelijk heeft gezegd dat het van Cosinus zou komen', sloot de rechter af. 'We gaan wederom nadenken over deze zaak.' De rechter doet over twee weken, op maandag 5 juli, schriftelijk uitspraak.
Lees alles over de overname van ADO Den Haag in ons dossier.