Den Haag heeft hitteplan voor kwetsbare groepen mensen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft een speciaal hitteplan opgesteld voor kwetsbare groepen mensen. De stad wil hiermee voorkomen dat onder meer ouderen, chronisch zieken en daklozen gezondheidsklachten krijgen als het te warm wordt.
Den Haag heeft het nieuwe hitteplan opgesteld in samenwerking met advies- en ingenieursbureau Arcadis. In het plan van aanpak ligt de nadruk op de communicatie om problemen te voorkomen tussen individuele verzorgers en professionals, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties tijdens een periode van hitte.
In het nieuwe hitteplan staat onder meer hoe bepaalde groepen mensen als ouderen, chronisch zieken en dak- en thuislozen op hete dagen op koele plekken in de stad kunnen worden ondergebracht. Daarnaast gaat het ook om uitleg geven over het belang van drinken en het geven van tips om het huis zo koel mogelijk te houden. 'De klimaatverandering gaat snel. Een zomerse dag die in het huidige klimaat eens per tien jaar voorkomt, komt in 2050 eens per vijf jaar voor', aldus Arcadis-directeur Marjan den Braber.

Los van andere initiatieven

Arcadis verwacht dat meer steden het voorbeeld van Den Haag zullen volgen. Het advies- en ingenieursbureau benadrukt dat het hitteplan los staat van initiatieven om de stad koeler te maken door bijvoorbeeld de aanplant van meer groen en andere aanpassingen.