Eindelijk door nieuwe tunnel bij station Delft Campus fietsen: 'Scheelt vijf tot tien minuten'

© Omroep West
DELFT - Vanaf deze week kun je eindelijk onder het spoor door fietsen bij het NS-station Delft Campus. De nieuwe fiets- en voetgangersonderdoorgang is maandag - al fietsend - geopend door twee wethouders van gemeente Delft en door ProRail en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).
Voor studenten en treinreizigers is het goed nieuws. 'Het scheelt me zo'n vijf tot tien minuten reistijd', zeggen een studente die door de gloednieuwe tunnel heen fietst. Voorheen moest er boven het spoor, via een omweg én naast de snelweg worden gefietst. De onderdoorgang zorgt dus voor een veiligere verbinding tussen de wijken Voorhof/Tanthof, het gebied van de TU Delft en de Schieoevers.
Ook voor de gemeente en de metropoolregio is de oplevering een mijlpaal, omdat de stationsvernieuwing van Delft Campus onderdeel is van een goed treinnetwerk tussen Leiden en Rotterdam. ProRail maakt het spoor tussen deze steden geschikt voor het rijden van meer treinen.
Fietstunnel bij station Delft Campus eindelijk open
'Het stationsgebied wordt een aantrekkelijke, levendige bestemming en verblijfsplek', vertelt de Delftse wethouder Stephan Brandligt. Samen met wethouder Martina Huijsman en regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail fietste hij maandag in de regen als eerste door de tunnel.
Het station Delft Campus is het eerste energieneutrale station van Nederland. De energie voor de liften, verlichting en kaartautomaten wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het station. Eind dit jaar is het station helemaal klaar. De extra sporen liggen er dan nog niet, die volgen in 2024. Daarna gaat de gebiedsontwikkeling beginnen; zowel aan de oostkant als aan de westkant van het station gaat een heel nieuw stuk stad ontstaan.