Instellingen

Celstraf voor complotdenker wegens bedreigen gemeente Bodegraven

Bloemen met een activistische tekst op een graf op de begraafplaats in Bodegraven.
© Omroep West

DEN HAAG - De politierechter in Den Haag heeft de 53-jarige Wouter R. veroordeeld tot 9 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk wegens het bedreigen van de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en opruiing naar Jaap van Dissel. Hij plaatste filmpjes op internet waarin hij onder meer opriep om een gebouw in Amsterdam op te blazen op het moment dat Van Dissel daar een prijs in ontvangst zou nemen. R. werd twee weken geleden opgepakt.

Wouter R. vindt dat de advocaat van de gemeente de doodstraf moet krijgen. Hij vindt dat zelf geen bedreiging, maar noemt het een belofte. Hij voorziet dat er binnen enkele weken een militair tribunaal zal worden ingesteld in Nederland door de Russen en de Amerikanen, en dat dan iedereen ter dood veroordeeld zal worden die meewerkt aan het in stand houden van een satanisch pedofielen netwerk wat al honderden jaren bestaat. De advocaat van R. greep dat juist aan om vrijspraak te bepleiten: 'zo'n tribunaal, dat gelooft niemand. Dat is niet geloofwaardig en niet serieus te nemen als bedreiging.'

De rechter dacht daar heel anders over. Hij vindt dat de 53-jarige verdachte de grens van de vrijheid van meningsuiting is overgegaan. 'Wat u heeft gedaan, gaat alle perken te buiten', aldus de politierechter. Het Openbaar Ministerie eiste negen maanden celstraf tegen R. voor bedreiging en opruiing. De rechter maakte daar negen maanden cel waarvan drie voorwaardelijk van. Als R. binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat, moet hij die drie maanden alsnog uitzitten.

Verhalen over begraafplaats

De verdachte is een van de drie complotdenkers die door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor de rechter is gedaagd vanwege het verspreiden van verhalen over de begraafplaats van Bodegraven. De drie zeggen dat er op de begraafplaats van het dorp slachtoffers liggen van een netwerk van satanische pedofielen. Jaap van Dissel zou daar volgens de complotdenkers ook bij horen.

De zaak over die kwestie diende vorige week donderdag, de uitspraak wordt begin juli verwacht.