Oktober: zeer zacht en zonnig

Huub Mizee
Huub Mizee © Omroep West
DEN HAAG - Maandag 28 november 08:30 uur
Kijk hier voor het oktoberoverzicht

Grijs en grauw.

In het weekend naderde er vanuit het westen traag een frontensysteem dat ons gisteren bereikte. Zaterdag waren er nog perioden met zon en kon het 11° worden, gisteren bleef het onder invloed van de fronten bewolkt en viel er geruime tijd regen en motregen. Zo viel er tussen gistermorgen en vanmorgen 7 uur op Schiphol en op luchthaven Rotterdam 11 mm, in Voorschoten en in Hoek van Holland 13 mm, in Kijkduin 14 mm (maandsom daar nu 135 mm) en in Zoetermeer 15 mm.
Het front ligt nog steeds iets ten westen van ons land en trekt vandaag langzaam in activiteit afnemend verder naar het oosten. Hierdoor blijft het bewolkt en nevelig met vanmorgen nog af en toe regen en motregen. Bij een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest wordt het ongeveer 10°.
De lucht achter het front blijft vochtig, maar een paar opklaringen zijn vanavond niet uit te sluiten. Er kan dan gemakkelijk mist ontstaan die dicht kan worden. De zuidenwind zal overwegend zwak zijn en de minima komen op 6 of 5° uit. Morgen begint met (dichte) mist. Verder blijft het bewolkt en nevelig. Bij weinig wind wordt het dan ongeveer 9°.
Een hogedrukgebied boven Rusland (afgelopen nacht 1048 hPa!) breidt zich de komende dagen uit naar Scandinavië. Hierdoor komt er na woensdag bij ons een oostelijke stroming op gang waarmee geleidelijk koudere lucht wordt aangevoerd. Woensdag is het nog bewolkt en nevelig met een grote kans op mist. Het wordt dan nog 7 of 8°.
Donderdag wordt de wind noordoostelijk en wordt het met overwegend bewolkt, maar droog weer ongeveer 4°.
Vrijdag wordt het circa 3 en zaterdag nog maar 2° met in de nacht en ochtend temperaturen rond het vriespunt. Het blijft daarbij overwegend bewolkt.
Ook daarna blijft het droog weer met af en toe zon, maar ook bewolking. De maxima blijven met 4 of 5° aan de lage kant en ’s nacht kan het kwik rond of iets onder het vriespunt komen.
Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!
Weerfoto's kunt U mailen naar weer@omroepwest.nl
Weerman Huub Mizee