Vandaag nog vrij zacht, morgen en zaterdag regen. Daarna droog en meer zon, wel wat kouder

Huub Mizee
Huub Mizee © Omroep West
REGIO - Donderdag 30 maart 07:30 uur
Kijk hier voor het februari- en winteroverzicht

Vandaag nog vrij zacht, morgen en zaterdag regen. Daarna droog en meer zon, wel wat kouder.

Het frontensysteem van een depressie tussen IJsland en Schotland (In de nanacht 974 hPa) trok gisteravond en afgelopen nacht over onze omgeving naar het noordoosten. Er is daarbij nauwelijks regen gevallen, er was wel vrij veel bewolking. Met een zuidwestelijke stroming wordt er nu enigszins onstabiele en nog steeds zachte lucht aangevoerd. We krijgen vandaag geregeld de zon te zien, maar voornamelijk landinwaarts is er ook kans op een bui. Er staat een matige tot krachtige, aan de kust soms harde zuidwestenwind van kracht 7 en de temperatuur, die een groot deel van de nacht 14° was, zal overdag 13 à 14° zijn.
Vanavond zijn er nog opklaringen. Daarna komt ons weer onder invloed van een depressie die vannacht boven het zuidwesten van Engeland aankomt. Fronten ervan zullen ons later vannacht bereiken, dus later vanavond zal de bewolking toenemen en later vannacht volgt er regen. De zuidwestenwind neemt af naar matig tot vrij krachtig, later naar matig of zwak en krimpt daarbij naar zuid. De minima komen rond 9° te liggen. Morgen ligt het laag (berekende kerndruk dan 985 hPa) boven het oosten van zuid-Engeland. Er is dan veel bewolking en we hebben perioden met regen. In de loop van de dag neemt de zuidwestenwind weer toe, aan de kust mogelijk tot hard, windkracht 7. Het wordt daarbij zo’n 11°.
Het lagedrukgebied trekt vervolgens via ons land naar het oosten en zorgt ook zaterdag voor veel bewolking en regen. Pas later op de dag wordt het droger. Aan de achterzijde van de depressie wordt de wind in de loop van zaterdag noord tot noordoost en matig. De maxima komen omstreeks 10° te liggen.
In het weekend zal het lagedrukgebied vrij snel verdwijnen. Op zondag komt ons weer al onder invloed van een hogedrukgebied dat zich van Scandinavië (1033 hPa) uitbreidt naar de Noordzee (1031 hPa). Vanaf zondag blijft het dan ook droog en we krijgen flink wat zon. Met een noordoostelijke stroming wordt er wel koudere lucht aangevoerd. De maxima liggen om en nabij de 10° en in de nacht en vroege ochtend kan de temperatuur begin volgende week rond of iets onder het vriespunt uitkomen.
Later in de week zal de temperatuur geleidelijk iets hoger worden.
Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!
Weerfoto's kunt U mailen naar weer@omroepwest.nl
Weerman Huub Mizee