Vanmorgen enige tijd regen, vanmiddag opklaringen

Huub Mizee
Huub Mizee © Omroep West
DEN HAAG - Vanmorgen enige tijd regen, daarna opklaringen. Morgen geregeld zon en droog.
Een frontensysteem, net ten noordwesten van ons land trekt naar het zuidoosten en zal ons vanmorgen passeren. Het is daarbij bewolkt en er valt enige tijd regen en motregen. Het frontensysteem behoort bij een depressie (984 hPa) boven het zuiden van Noorwegen. Onder invloed van deze depressie is de zuidwesten- tot westenwind bij ons togenomen naar matig tot vrij krachtig, aan de kust tot krachtig. Na de frontpassage zal de wind vanmiddag ruimen naar noordwest. Ook krijgen we dan opklaringen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 9°.
Vanavond kan er plaatselijk nog een bui voorkomen, verder krijgen we vannacht opklaringen. De noordwestenwind neemt geleidelijk af en de minima komen op 3 of 2° uit. Morgen passeert er een rug van hoge druk. Het blijft dan droog met geregeld zon, maar ook enkele wolkenvelden. De matige, aan de kust vrij krachtige noordwestenwind krimpt naar west, later naar zuidwest. In de middag wordt het omstreeks 8°.
Tussen een nieuwe, actieve depressie die zaterdag boven Scandinavië aankomt en een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden, krijgen we zaterdag een nogal krachtige westelijke stroming waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Er is daarbij vrij veel bewolking met heel plaatselijk ook wat regen of motregen. Toch kan de zon mogelijk ook af en toe doorbreken. Het wordt dan circa 11°.
Zondag passeert er een rug van hoge druk met geregeld zon en droog weer. Het wordt dan een graad of 8. Daarna wordt het opnieuw wisselvallig onder invloed van een depressie die dicht langs ons land zal trekken. Maandag is het daarbij vrij koud, daarna komen de maxima met 8° weer wat hoger uit.
Nog even en we sluiten de maand januari af. Een maand die gemiddeld aan de zacht kant was. Des te opmerkelijker is het dat in het begin van de winter door verschillende mensen en instellingen een (zeer) koude januari werd aangekondigd! Zo lezen we in dagblad Trouw van 8 december: “Januari wordt bar en koud…………., denken sommige voorspellers”. Een die voorspellers zijn dan o. m. Kachelmannwetter uit Duitsland ((“Januari zeker 10 graden kouder dan normaal”) en weer.nl (“….vanaf half januari langdurige perioden van stevige kou”). Het KNMI gaf toen aan dat er op die termijn nog niets van te zeggen zou zijn.
Ook de eerstkomende tijd is er (nog) geen koud winterweer te verwachten.
Kijk hier voor het december- en jaaroverzicht.
Updates van het weer worden bijgehouden op de actuele weerpagina!
Weerman Huub Mizee, donderdag 27 januari, 08:30 uur