Cel geëist tegen mannen die Boskoper in zijn bil schoten

Hulpdiensten na de schietpartij aan de Zijde in Boskoop
Hulpdiensten na de schietpartij aan de Zijde in Boskoop © Media TV
BOSKOOP - Twee 21-jarige mannen uit Boskoop en Leiderdorp moeten, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, 42 maanden de cel in voor een schietpartij in Boskoop in september vorig jaar. Hierbij raakte een 22-jarige man zwaargewond nadat hij in zijn bil werd geschoten. Aan het incident aan De Zijde ging een ruzie vooraf.
Die ruzie begon bij de 21-jarige Boskoper. Hij was die bewuste zondagavond 27 september aanwezig op het afscheidsfeestje voor het latere slachtoffer, vlak voor diens terugkeer naar Polen. De Boskoper zou te veel hebben gedronken. Na onenigheid en een worsteling werd hij daarom de woning uitgezet. Eenmaal thuis trof hij naast een huisgenoot twee andere mannen aan: een 21-jarige Leiderdorper en een 23-jarige Boskoper.
De 21-jarige Boskoper vertelde wat er was gebeurd op het feestje aan de Zijde. Daarop besloten de Leiderdorper en de 23-jarige Boskoper met hem mee te gaan om verhaal te halen. De huisgenoot vertelde later dat de Leiderdorper daarbij riep: 'Wij gaan eerst langs mijn huis dat ding ophalen!' Omdat de huisgenoot vermoedde dat het om een vuurwapen ging, besloot hij thuis te blijven. Bij de Zijde aangekomen belden de drie mannen aan. Het latere slachtoffer deed open, maar toen hij zag wie er op de stoep stonden, gooide hij de deur meteen weer dicht. Vervolgens keek hij door de brievenbus in de loop van een vuurwapen.

Door dichte deur in bil geschoten

Het slachtoffer vluchtte weg maar werd door de dichte deur neergeschoten in zijn bil. De kogel ketste via een bot af en kwam terecht in zijn buik en darmen, met een levensgevaarlijke verwonding als gevolg. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis geopereerd en dagenlang kunstmatig in coma gehouden. Hij loopt nog altijd mank als gevolg van het incident. Volgens het OM was de 23-jarige Boskoper de schutter. Een getuige die een schot hoorde en uit het raam keek, zag één man bij de voordeur staan met een jas aan die paste bij het signalement van de 23-jarige Boskoper. Hij is inmiddels aan een ongeneeslijke ziekte overleden.
De andere twee zijn volgens het OM medeplegers van deze poging doodslag. De Leiderdorper zorgde namelijk voor een vuurwapen en maakte dat na afloop ook weer zoek. Daarnaast was hij de chauffeur. Hij ontkent weliswaar, maar een vriendin met wie zijn medeverdachte hierover appte, heeft dit verklaard. De 21-jarige Boskoper haalde de anderen over met hem verhaal te halen, stelde daarvoor zijn auto ter beschikking en wees het desbetreffende huis aan. Dit terwijl hij wist dat een van hen een vuurwapen bij zich had.

42 maanden cel geëist

Volgens de officier van justitie hebben de twee hiermee willens en wetens het risico aanvaard dat dit verkeerd zou aflopen. Het maakt hen schuldig aan medeplegen van een poging tot doodslag, vindt het OM. De officier eiste tegen beide mannen daarom 42 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.