Voetbal kijken op grote schermen: 'Ondanks de beperkingen gaan we het gezellig maken'

Erik Niekolaas van The Fiddler in Den Haag is blij dat er zondag weer gejuicht kan worden in zijn zaak
Erik Niekolaas van The Fiddler in Den Haag is blij dat er zondag weer gejuicht kan worden in zijn zaak © Omroep West
REGIO - Het EK voetbal kijken vanaf een groot scherm op een terras of in de kroeg. Het leek even ondenkbaar, maar door de versoepelingen die dit weekend zijn ingegaan, is het nu toch mogelijk. Binnen mogen mensen samen voetbal kijken, zolang ze maar anderhalve meter afstand houden. Onder meer Den Haag, Delft, Westland en Leiden staan het toe vanaf het terras te juichen.
Bij café Scrumpy in Wateringen zijn de voorbereidingen voor zondag al in volle gang. Nederland speelt dan in de achtste finale tegen Tsjechië. 'We hangen negen kleine schermen op,' vertelt Leendert de Keizer, eigenaar van de Westlandse kroeg. 'Daar komen toch minder mensen op af, dan op van die hele grote.' Scrumpy heeft zowel binnen als buiten plek voor honderd mensen.
'Het is anders dan normaal. Van oudsher komen hier tijdens voetbalfeesten wel drie- tot vierhonderd mensen. Maar we gaan het ondanks de beperkingen toch gewoon gezellig maken.' Een coronatestbewijs om binnen te komen hoeven mensen niet te tonen. 'Zolang ze maar anderhalve meter afstand houden. Daarnaast werken we met reserveringen, van iedereen hebben we een naam en telefoonnummer', zegt De Keizer.
Café Scrumpy is bijna klaar voor zondag
Café Scrumpy is bijna klaar voor zondag © Omroep West

'Mailbox ontplofte'

Bij The Fiddler in Den Haag is de reserveringslijn stopgezet. 'Mijn mailbox ontplofte bijna,' aldus eigenaar Erik Niekolaas, hij heeft maar liefst zeven grote schermen in zijn café hangen.
Niekolaas is blij dat er weer voetbal gekeken kan worden. 'Dat hoort gewoon bij het openzijn van een kroeg; met elkaar voetbal kijken.' Helemaal normaal zal het nog niet zijn. 'Het wordt stil juichen, geloof ik, anders verspreidt het virus zich te snel', zegt hij.
Cafés hangen schermen op voor het EK Voetbal

Aan regels gebonden

In heel Nederland mogen horecazaken vanaf komend weekend weer schermen opzetten voor de voetbalwedstrijden. Iedere gemeente kan daar wel andere voorwaarden aan stellen. Den Haag en Leiden laten weten horecazaken toe te staan de wedstrijden vanaf zaterdag op een groot scherm op het terras te laten zien.
Er zijn wel regels aan verbonden. Zo mogen schermen op de terrassen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. 'Bezoekers kunnen zittend op anderhalve meter afstand van elkaar de verrichtingen van Oranje en de andere teams op het EK volgen', zegt burgemeester Henri Lenferink (PvdA) van Leiden tegen mediapartner Sleutelstad. Horecazaken hebben geen vergunning nodig voor de schermen.

Niet in de openbare ruimte

Ook de gemeente Westland gaat schermen op terrassen weer toestaan. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente terugvalt op haar evenementenbeleid. Dat komt erop neer dat ook hier de schermen niet zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare weg. Ook zijn bouwwerken, overkappingen en andere constructies niet toegestaan.
En ook in Delft mogen horecaondernemers tv-schermen binnen of op het terras plaatsen, zodat bezoekers de voetbalwedstrijden kunnen bekijken. Ook hier weer onder de voorwaarde dat ze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. 'In sommige gevallen is een vergunning nodig. Dat is het geval als het schermdiagonaal groter is dan anderhalve meter en ook als de wedstrijd vanaf de openbare weg te volgen is. Vergunningsplicht geldt ook voor het plaatsen van grote schermen in de (semi-)openbare ruimte', laat een woordvoerder weten.