Tbs met dwangverpleging voor man die supermarktmedewerkers neerstak

Een van de gewonde medewerkers wordt naar het ziekenhuis gebracht
Een van de gewonde medewerkers wordt naar het ziekenhuis gebracht © Regio15
DEN HAAG - De 43-jarige Marson C. is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt dat de Hagenaar behandeld moet worden voor zijn stoornis. C. ging op 2 december vorig jaar door het lint in een vestiging van Albert Heijn op de Grote Marktstraat in Den Haag.
De man stak drie supermarktmedewerkers neer omdat hij dacht dat één van hen maanden eerder bij hem had ingebroken. Dat was niet zo, maar C. verkeerde die dag in een psychose. Bij de inbraak waren zijn medicijnen gestolen, en vanwege corona had hij geen nieuwe kunnen halen bij zijn huisarts. Zonder medicatie gaat C. door het lint. Hij weet zelf ook dat hij daarvoor onder behandeling moet blijven, zo zei hij twee weken geleden bij de behandeling van zijn zaak.
Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden tbs met dwangverpleging, omdat dat de enige garantie is dat C. de rest van zijn leven onder behandeling blijft. De advocaat van de Hagenaar vroeg om tbs met voorwaarden, daarmee heeft C. na negen jaar de kans om weer terug te keren in de samenleving.

Behandeling

De rechtbank vindt dat tbs met dwang de verdachte de grootste kans op succes geeft. De verdachte zegt altijd wel dat hij mee wil werken, maar volgens de rechtbank doet hij dat alleen om van zijn behandeling af te komen. Dat hij binnen een jaar nadat hij stopte met zijn medicijnen opnieuw in de fout ging noemt de rechtbank zeer zorgelijk.
Het is puur geluk dat de verwondingen van de slachtoffers beperkt zijn gebleven bij de steekpartij, vindt de rechtbank. De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. De psycholoog concludeerde dat C. ontoerekeningsvatbaar is, en de rechtbank neemt die conclusie over. Dat betekent dat de man geen celstraf krijgt, maar dus wel verplicht behandeld moet worden. 'De veiligheid van personen eist die maatregel, en de kans op herhaling is groot', aldus de rechtbank.

'Hoog beveiligingsniveau'

De rechtbank wijst er op dat C. al eerder is veroordeeld tot TBS met voorwaarden, een lichtere vorm van TBS, en dat die veroordeling niet voldoende is gebleken. 'Bij verdachte zullen behandeling en medicatieniveau hand in hand moeten gaan. Een behandeling, een hoog beveiligingsniveau en optimaal toezicht op het medicijngebruik zijn van groot belang.' C. moet ook schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.
De rechtbank bepaalt niet nu de lengte van de behandeling. Bij TBS wordt elke paar jaar bekeken of de behandeling moet worden voortgezet. In het uiterste geval kan dit betekenen dat de behandeling zeer lang duurt.