De mooiste plassen in onze regio: Nieuwkoopse Plassen

Boswachter John Pietersen op de Nieuwkoopse Plassen
Boswachter John Pietersen op de Nieuwkoopse Plassen © Omroep West
NIEUWKOOP - Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Waar kan je dan een beter rustig plekje vinden dan op het water? De komende dagen stappen we daarom op de boot, op zoek naar de mooiste watergebieden in onze regio. Omsloten door de dichtbevolkte Randstad liggen de Nieuwkoopse Plassen. Volgens boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is het door heel veel mensen nog onontdekt.
Het verklaart ook de oase van rust. Op de overvliegende vliegtuigen van Schiphol na, hoor je bijna niks. Ja, het tjilpen van de talloze vogels. Met een beetje fantasie waan je je, op het water en tussen de bossen, in de Nederlandse jungle.
'Het is een laagveenmoeras, waar niet heel veel meer van is', zegt Pietersen. Een uniek plekje volgens de boswachter. 'Zulke natuur, zo kort bij de stad.' Ook het ontstaan ervan is bijzonder. 'Je kunt je het nauwelijks nog voorstellen, maar mensen hebben dit grotendeels met de hand afgegraven. Eigenlijk varen we op de zweetdruppels van onze voorvaderen. Op een gegeven moment is dat gestopt, want de vraag om turf werd minder. Toen zijn de Nieuwkoopse Plassen ontstaan.'
Nieuwkoopse Plassen: een stukje Amazone in de Randstad