Liters brandbare vloeistof, duizenden sigaretten en 60 flessen lachgas, opbrengst handhavingsactie

De brandstof wordt afgevoerd
De brandstof wordt afgevoerd © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Tijdens een handhavingsactie in de Haagse wijk Segbroek heeft de politie honderden liters brandbare vloeistof in beslag genomen. In een woning was 850 liter opgeslagen op een volkomen onverantwoorde manier, aldus de gemeente Den Haag.
Bij de actie werd samengewerkt door de gemeente, politie, douane, Openbaar Ministerie, NVWA, Stedin, HTM, brandweer en de Inspectie Leefomgeving en Transport. De focus van de handhavingsactie lag op de Weimarstraat, Beeklaan en de Zevensprong.
Vanwege het brandgevaar zijn de vloeistoffen direct door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd. De douane en politie maken proces-verbaal op, omdat het vermoedelijk gaat om accijnsgoederen. 'Door goede samenwerking tussen verschillende diensten is hier mogelijk een ramp voorkomen', aldus de gemeente.
De Haagse Pandbrigade controleerde 22 woningen waarvan in slechts negen gevallen de regelgeving op orde was. In de overige woningen was sprake van misstanden zoals illegale kamerverhuur of woningsplitsing.

'Helemaal niet rijden'

Bij de controle van dertien horecazaken en coffeeshops vond de politie bij één zaak zestig flessen lachgas. De flessen zijn diezelfde avond nog afgevoerd en de eigenaar wordt op een later moment gehoord door de politie.
Handhavingsactie Segbroek
Handhavingsactie Segbroek © gemeente Den Haag
Tijdens de verkeerscontrole legde de diensten ook beslag op zes flessen lachgas en drugs. Van de 126 bromfietsen en scooters die zijn gecontroleerd, kregen 32 bestuurders een boete omdat zij een overtreding hadden begaan. Tien bromfietsen mochten helemaal niet meer verder rijden.

Niet betalen voor parkeerplek

De douane nam bij controle van auto's bijna 9.000 illegale sigaretten in beslag. De bestuurders van de twee auto's waar de illegale rookwaren in gevonden werden, mochten 3.900 euro betalen, voor ze weer konden gaan.
De verschillende diensten controleerden honderden voertuigen en personen. Tientallen automobilisten kregen een bekeuring voor het overtreden van de verkeersregels. Veel automobilisten hadden niet betaald, voor het parkeren. De komende weken kunnen 126 voertuigbezitters nog een nafheffing verwachten, omdat zij niet betaalden voor hun parkeerplek. Bij drie auto's zette de politie een wielklem.

Aanpak weesfietsen

In totaal zijn vijf mensen door de politie aangehouden. Twee voor rijden onder invloed, één persoon stond bij de politie gesignaleerd voor dna-afname. Van de andere drie aanhoudingen is de achtergrond niet bekend gemaakt.
Ook de weesfietsen zijn aangepakt: de handhavers verwijderden direct ruim zes fietsen en dertig andere fietsen worden binnenkort verwijderd, als ze niet in de tussentijd worden opgehaald.