Enorme knal bij Scheveningen door gevaarlijkste bliksem ter wereld

Foto ter illustratie, dit is niet Scheveningen
Foto ter illustratie, dit is niet Scheveningen © Mauritius Images
DEN HAAG - Voor de kust van Scheveningen was zaterdagmiddag rond 16.00 uur een enorme knal te horen. Volgens Buienradar werd die veroorzaakt door 'de gevaarlijkste soort bliksem ter wereld'.
Uit een analyse blijkt dat de bliksem een ontzettend hoge stroomsterkte had: 267.000. Dat is dicht bij het maximum van 300.000 ampère voor dit soort bliksems en tien keer zoveel als een normale blikseminslag. Ter vergelijking: uit een stopcontact komt zo’n 220 volt met maximaal 16 ampère.
Nicol Taal maakte rond 16.00 uur een filmpje van een duif op haar balkon en toen was het...
Enorme knal door gevaarlijkste soort bliksem in zee bij Scheveningen
Wat deze ontladingen typeert is de enorme knal waarmee ze gepaard gaan. 'Als deze echt dichtbij inslaat, kan het voelen alsof er ergens een bom is ingeslagen', meldt Buienradar. 'Veel mensen in Den Haag en omstreken zullen de klap gehoord hebben.'

Negatieve ontlading

Een onweerswolk is aan de onderkant negatief geladen en aan de bovenkant positief. Als dat spanningsverschil van een wolk maar groot genoeg wordt, gaat er stroom lopen: de bliksem. In 90 tot 95 procent van de gevallen gebeurt dit via een zogeheten negatieve ontlading, volgens Buienradar.
Vijf tot tien procent van de bliksems zijn 'positieve bliksems', de meest gevaarlijke soort. Deze slaan niet onder de bui in, maar naast de bui. De bovenkant van de onweersbui is positief geladen en de aarde naast de onweersbui negatief. Ook daartussen kan een stroom gaan lopen. En als dit gebeurt, is dat een zogenoemde positieve bliksem, legt Buienradar uit.

Bui boven land, bliksem in zee

De afstand die de bliksem moet afleggen door de lucht is in dat geval vele malen groter, waardoor er meer energie nodig is. Zo is het ook gegaan bij de inslag in zee vlak voor Scheveningen zaterdagmiddag. De echte bui hing nog boven land, maar de bliksem sloeg in boven zee.
In een groot deel van het land gaf het KNMI zaterdagmiddag code geel af vanwege de kans op onweersbuien. In de tweede helft van de avond klaarde het weer op.