Tegen de Haagse horrorpoller gebotst? Dit gaat het je kosten

DEN HAAG - Al 24 keer was het raak op de Escamplaan in Den Haag: automobilisten die de borden niet zien en halverwege de bussluis op de poller botsen. De meeste auto's komen vast te zitten, maar maandag reed een automobilist de poller uit de grond. Wethouder Robert van Asten (D66) liet onlangs weten dat de rekening voor de schade naar de automobilist gaat en daarnaast kunnen ze ook nog een boete krijgen van de politie. Onze mediapartner Den Haag FM zocht uit wat het je kan kosten als je op de poller bent geknald. En dat zijn geen kinderachtige bedragen.
Sinds 7 juni is de verkeerssituatie op de Haagse Escamplaan veranderd. Er is een busbaan aangelegd en er zijn pollers geplaatst om andere weggebruikers tegen te houden. Er staan verkeersborden om te waarschuwen voor de nieuwe situatie. Sindsdien is al 24 keer een auto op een poller geknald.
Zelf gingen we ook even kijken naar de situatie op de Escamplaan:
Haagse horrorpoller: hoe kan het toch telkens zo misgaan?
Automobilisten die op de poller knallen kunnen van de gemeente een rekening verwachten voor de schade. Volgens de gemeente is het nog niet duidelijk wat de kosten zijn van de recente aanrijdingen. 'We hebben nog niet duidelijk hoe vaak de poller daadwerkelijk kapot is gereden. Daarom kan de gemeente ook nog niet zeggen hoe hoog de rekening is die naar automobilisten gaan.'

Kosten kunnen flink oplopen

Het is wel bekend wat het kost om de poller volledig te moeten vervangen. Dat is vrij prijzig: een pollerpaal kost zo'n 4500 euro. Als er olie op het wegdek is terechtgekomen dat moet worden opgeruimd komt daar nog eens 2000 euro bij. En dan is er nog het arbeidsloon van zo'n 1000 euro. 'Maar dat wisselt per keer', zegt de woordvoerder van wethouder Van Asten.
De totale aanleg van een pollersysteem zoals aan de Escamplaan kost ongeveer 200.000 euro, laat de gemeente weten.
De weg is alleen nog voor bussen, hulpdiensten en bestemmingsverkeer
De weg is alleen nog voor bussen, hulpdiensten en bestemmingsverkeer © ANP
Als je extra pech hebt kun je ook een boete krijgen van de politie. De bekeuring voor het doorrijden bij een gesloten verklaring is honderd euro, zegt de politie Den Haag.
Ook zegt de politie dat het bekeuren van automobilisten die op de poller botsen valt onder de surveillance. Dus bij de constatering van de overtreding krijgen mensen een boete, zegt een politiewoordvoerder.

Eventuele bergingskosten

Automobilisten die vast komen te zitten op het paaltje moeten worden weggesleept door een bergingsbedrijf. Vreugdenhil Berging uit Rijswijk is al een aantal keer in actie gekomen op de Escamplaan in Den Haag.
Over het algemeen worden de kosten van de berging verhaald op de verzekering, legt een medewerker uit. 'De schuldvraag is hierbij niet van belang. Bergings- en doortransportkosten hebben géén invloed op uw no-claim of eigen risico', staat op de de website van Vreugdenhil.

Verschillende tarieven

'Mocht een klant onverzekerd zijn, maar dat komt gelukkig weinig voor, dan gelden er verschillende tarieven voor overdag, in de avond en het weekend.' De kosten zijn dan al gauw een paar honderd euro, zegt het bergingsbedrijf.

LEES OOK: