Man (71) voor 800.000 euro opgelicht door beleggingsfraudeurs

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Een 71-jarige man uit onze regio is voor meer dan 800.000 euro opgelicht door beleggingsfraudeurs. Het slachtoffer wilde voor 500 euro investeren in cryptovaluta, maar de oplichters wisten hierbij zijn persoonlijke gegevens te bemachtigen zodat ze bitcoins aan konden schaffen zonder dat de man zelf bij deze bitcoins kon.
Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van beleggingsfraude. De politie wil in verband met de privacy van het slachtoffer niet aangeven waar de 71-jarige man woont. 'Hij woont in een klein dorp, en iedereen zou dan direct weten om wie het gaat', zo legt een woordvoerder van de politie uit.
De man zag op social media een advertentie van een zeer bekend wereldwijd actief bedrijf om te investeren in cryptovaluta. Het slachtoffer klikte op de link en vulde zijn gegevens in, met de intentie om 500 euro te investeren.

Rekening geopend in Duitsland

Vervolgens werd de man benaderd door verschillende 'investeringsmaatschappijen', met de vraag of hij enkele duizenden euro's wilde investeren tegen aantrekkelijke voorwaarden. Dit geld zou hij daarna gelijk weer teruggestort krijgen. Daarvoor moest het slachtoffer alleen een app installeren op zijn telefoon en computer. Met deze apps kregen de oplichters toegang tot zijn persoonlijke gegevens.
Ook kregen de oplichters de 71-jarige man zo ver om zijn bankgegevens af te staan. Hiermee werd een rekening geopend in Duitsland, zodat hij daarvandaan eenvoudig kon investeren. In werkelijkheid werden er vanaf de rekening grote bedragen overgemaakt waarmee bitcoins werden aangeschaft. Deze bitcoins kwamen op een plek te staan waar de man zelf niet bij kon. In totaal raakte hij op deze manier meer dan 800.000 euro kwijt.