Pulsvissen vanaf donderdag verboden: 'Bang dat ik het niet ga redden'

Een pulsvisser aan het werk.
Een pulsvisser aan het werk. © Niels Wenstedt/ANP
KATWIJK - 'Mijn bedrijf gaat hoogstwaarschijnlijk ophouden te bestaan', vertelt een emotionele Nico van der Plas, pulsvisser uit Katwijk. Vanaf donderdag is pulsvissen - het vissen door middel van elektrische schokjes af te geven - verboden. Dit betekent dat Van der Plas weer op de ouderwetse manier moet gaan vissen. Dit gaat hem en andere pulsvissers zo veel geld kosten dat de toekomst er somber uitziet.
Nu het pulsvissen verboden wordt, is Van der Plas genoodzaakt om weer op de ouderwetse manier te vissen. Dit betekent dat hij grote, zware netten met stalen kettingen over de bodem van de zee moet laten slepen. Dit kan zijn kleine motor, die gemaakt is voor het pulsvissen, moeilijk aan en het zorgt ervoor dat hij heel veel brandstof kwijt is. 'Ik ben bang dat ik het hierdoor niet vol ga houden, het kost een klein bedrijf als dit te veel geld', aldus Van der Plas.
Tot en met vandaag mochten er nog maar vijftien Nederlandse pulsvissers tegelijk op zee. Nico van der Plas hoorde niet bij één van deze vijftien. 'Collegavissers lieten mij af en toe hun plek innemen. Vervolgens werd ik aan wal opgewacht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en werd mijn vis in beslag genomen, ik begrijp er helemaal niks van. Ze doen er alles aan om het ons zo moeilijk mogelijk te maken', vertelt de Katwijker.

Veel voordelen

Volgens Van der Plas heeft de pulsvisserij veel voordelen voor zowel het millieu als voor de zeebodem. 'Boten hebben weinig vermogen en dus kleine motoren nodig. En er slepen geen netten over de zeebodem die het leven op de bodem beschadigen', legt hij uit. De Nederlandse staat is jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de pulsvisserij. 'Daarom is het zo onbegrijpelijk dat het nu niet meer mag, en daarom ben ik ook zo boos.'
Aangezien de Nederlandse overheid zo achter de ontwikkeling van het pulsvissen heeft gestaan, heeft de Katwijkse visser heel veel geïnvesteerd in spullen voor het pulsvissen. Spullen waar hij nu dus niks meer aan heeft. 'Ik kan al mijn investeringen net zo goed gelijk in de prullenbak gooien, ik kan het niet meer kwijt', zegt Van der Plas boos.

Einde voor veel familiebedrijven

De visser denkt dat het verbod op de pulsvisserij veel negatieve effecten zal hebben op de kleinere familiebedrijfjes. 'Alleen de hele grote bedrijven hebben de kracht te blijven bestaan, die kunnen het op financieel gebied aan om een aantal slechte jaren te hebben. Voor de toekomst betekent dit dat de grote bedrijven alle visserij in de Noordzee gaan overnemen. Op die manier kunnen de kleine familievisserijen waarschijnlijk niet blijven bestaan.'
Van der Plas verwacht ook dat de vis steeds duurder gaat worden. 'Op een gegeven moment zullen de visprijzen dusdanig duur worden dat de vis alleen nog naar sterrenrestaurants kan gaan. Dat zou eeuwig zonde zijn', aldus Van der Plas.