Achterstanden in ziekenhuiszorg worden pas ingehaald na vakantie zorgpersoneel

IC-bed
IC-bed © Omroep West
REGIO - Een deel van de behandelingen die door corona zijn uitgesteld, kunnen niet direct worden ingehaald omdat zorgmedewerkers eerst rust moeten krijgen. Dat zegt het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).
Door de druk die corona legde op ziekenhuizen werden veel ingrepen uitgesteld. Dat waren vooral behandelingen die niet op een polikliniek konden gebeuren, of waar ic-capaciteit voor achter de hand moest worden gehouden.
Omdat de druk door corona flink is afgenomen, draaien ziekenhuizen bijna weer volledig 'normale' diensten. Maar om die uitgestelde behandelingen in te halen, zou er eigenlijk extra gewerkt moeten worden. Dat zit er nu niet in.

Eerst vakantie en rust

Ziekenhuizen zijn nu plannen aan het maken om deze ingrepen alsnog uit te voeren, maar omdat personeel ook op vakantie moet, kan dat vaak niet direct gebeuren. Volgens het ROAZ gebeurt dit pas na de zomer. Het ROAZ benadrukt dat ingrepen die poliklinisch konden gebeuren, ondanks de druk van corona toch bijna allemaal wel zijn uitgevoerd. Daardoor zijn daar geen enorme achterstanden ontstaan.
Omdat ziekenhuizen nu wel weer bijna volledig de reguliere zorg hebben opgepakt, wordt een deel van uitgestelde behandelingen toch uitgevoerd. Zeker als daar spoed bij zit. Dat voor sommige behandelingen de wachtlijsten langer zijn dan normaal kan nog enkele maanden duren, zegt een woordvoerder.